Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vzlétli po tornádu a zachránili i Silvinku (14). Rakouští záchranáři dostanou v Česku metál

Autor: ČTK - 
21. července 2021
14:30

Šest členů posádek dvou rakouských vrtulníků, které na jihu Moravy pomáhaly večer 24. června po tornádu s převozem zraněných, dostane medaili českého ministra vnitra. Ministr Jan Hamáček (ČSSD) jim dnes poděkoval během tiskové konference a připomněl, že jejich práci ztěžovala složitá povětrnostní situace. Medaili jim předá velvyslanectví ve Vídni.

V postižených obcích na Břeclavsku a Hodonínsku dnes končí s pomocí hasiči, protože demoliční práce už jsou hotové. Zůstávají policisté, vojáci a psychologové. Vláda chce podle Hamáčka v místě posílit stavební úřady, které vydávají povolení k stavbám, a pomoci starostům, kterým chybějí lidé. Náklady na pomoc hasičů, včetně opotřebování strojů, Hamáček zatím odhadl na 200 milionů korun.

Video  25 kilometrů zkázy: Policisté proletěli nad trasou tornáda  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Bouře s tornádem o rychlosti až 324 kilometrů v hodině postihly Břeclavsko a Hodonínsko poslední červnový čtvrtek. Vyžádaly si šest životů a desítky zraněných. Bouře poničila 1200 domů a skoro 200 jich bylo nutné zbourat.

Nejpostiženějšími obcemi byly Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice a Hodonín. Ve veřejných sbírkách na pomoc lidem zasaženým bouří a tornádem se vybralo ke středě více než 1,1 miliardy korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi