CO SE STALO V ROCE 1944

Den hrůzy zažil Hodonín 20. listopadu 1944, kdy americké bombardéry shodily na město 451 bomb o váze 125 a 250  kilogramů, z  toho sto časovaných. Přitom původní cílem amerických letounů startujících v jižní Itálii byla německá rafinerie ve Slezsku.

Historička a ředitelka Státního okresního archivu v Hodonín Galina Rucká vysvětlila, že kvůli nepříznivému počasí čtyři skupiny letounů nezacílily a piloti museli použít předem stanovené alternativní cíle – nádraží Přerov, Baťovy závody ve Zlíně, nádraží v Hodoníně a Břeclavi a brněnské seřazovací nádraží, aby se zbavili zátěže.

CO SE STALO V ROCE 2021

Několika obcemi na pomezí Břeclavska a Hodonínska na jižní Moravě ve čtvrtek 24. června 2021 okolo 19:20 večer prošla extrémní bouře s krupobitím a tornádem, které dosáhlo síly F4 (druhé nejsilnější možné). Vír dosahoval rychlosti až 322 km/h.

Jedná se tak o historicky nejsilnější evidované tornádo na českém území. Kriticky zasaženo bylo 7 obcí, nejvíce postiženy byly Moravská Nová Ves, Mikulčice, Hrušky, Lužice a části Hodonína Bažantnice a Pánov.

ZTRÁTY V ROCE 1944

Za pouhých sedm minut přišlo o život 179 lidí a podle historičky a ředitelky Státního okresního archivu Hodonín Rucké bylo z celkového počtu 2565 domů poškozeno 1035 a 103 budov bylo úplně zničeno.

Bez střechy nad hlavou zůstaly tři tisíce lidí. Kromě mrtvých si nálet vyžádal víc než tři sta zraněných, z toho 78 těžce a 241 lehce. Obyvatelé města se museli vypořádat také s přerušením dodávek vody, elektřiny či odříznutím od telegrafního spojení.

ZTRÁTY V ROCE 2021

V obcích bylo poničeno asi 1200 domů včetně veřejných, zemědělských a průmyslových budov, stromy, vozidla a infrastruktura včetně železničního koridoru. Celkové škody se zatím odhadují na 15 miliard korun, přičemž ke zbourání bylo určeno celkem asi 150 domů, z toho 12 v Hodoníně. Zde živel odnesl střechu sportovní haly, poškodil zdejší zoo, domov pro seniory, školu a způsobil další škody. Zemřelo šest lidí, ke dvěma stovkám jich bylo zraněno.

„Pracuji v Mikulčicích, jsem tam denně od pátku, a nic ani přibližně podobného jsem neviděl a doufám, že už neuvidím. Podobně zbořené domy a trčící stromy bez listí a bez tenkých větví jsem viděl snad pouze v dokumentech o Hirošimě nebo Nagasaki,“ říká Antonín Kučera, hodonínský rodák, patriot a amatérský fotograf.

VIDEO: Obraz zkázy: Takhle tornádo zdevastovalo čtvrť Bažantnice v Hodoníně.

Video
Video se připravuje ...

Obraz zkázy: Takhle tornádo zdevastovalo čtvrť Bažantnice v Hodoníně. pro Blesk.cz - Pavel Šilt

Fotogalerie
54 fotografií