Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kdo jsou Rusové vyhoštění kvůli Vrběticím z velvyslanectví v Praze? Prozradily je kufry

  • Autor: ČTK,Darina Jíchová - 
    Aktualizováno -
    21. 4. 2021
    11:53
    21. 4. 2021
    05:00

    Česko v pondělí opustilo 18 ruských diplomatů i s rodinami. Ti byli vyhoštěni kvůli možnému zapojení ruských agentů do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014. Vypovězení diplomaté byli podle českých úřadů napojeni na ruské tajné služby. Kdo přesně se musel vrátit do Ruska, není známé, nicméně několik diplomatů se podařilo identifikovat díky nápisům na jejich zavazadlech, které byly zachyceny v pondělí na ruzyňském letišti před jejich odletem do Moskvy. Z informací Radiožurnálu například vyplývá, že mezi 18 vyhoštěnými ruskými diplomaty je i oficiální vojenský a letecký přidělenec v Praze Viktor Buďjak. Koho dalšího „prozradily“ kufry?

  • 1.Buďjak

    Vyhoštěn z Česka byl oficiální vojenský a letecký přidělenec v Praze Viktor Buďjak. Buďjakovo vyhoštění Radiožurnálu potvrdil také zdroj z bezpečnostních složek.

    Buďjak ve funkci loni nahradil Jevgenije Borisenka, který byl v Česku zatčen při nelegálním nákupu munice. Na kufru měl jen iniciály a zkratku: БBBBAT, v češtině tedy BVV jako Buďjak Viktor Viktorovič, VAT označuje jeho roli na velvyslanectví.

    Moskva v reakci na český postup vyhostila 20 pracovníků českého velvyslanectví. Vicepremiér a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD), který část z nich vítal v pondělí večer na ranveji letiště v Praze, si na středeční odpoledne předvolal ruského velvyslance v ČR Alexandra Zmejevského. Sdělí mu protest proti postupu Ruska při vyhoštění zaměstnanců české ambasády.

    Vyhoštěné diplomaty prozradily kufry: Kdo všechno musel opustit Prahu? Vyhoštěné diplomaty prozradily kufry: Kdo všechno musel opustit Prahu? | ČTK/Michal Kamaryt, Blesk - Ramon Hofman

  • 2.Kolmakov a Dudnik

    Mezi dalšími vyhoštěnými Rusy jsou dle nápisů na kufrech první sekretář ambasády Alexej Kolmakov a tajemník ambasády Alexander Dudnik.

    Česká vláda však vyjádřila zároveň výrazné pohoršení nad odvetným krokem Ruska. „Ruská reakce je nepřijatelná. ČR jako suverénní stát musela reagovat na zjištění našich bezpečnostních složek, že tady došlo k operaci jednotek nebo agentů ruských služeb, což mělo za následek ztráty na životech, obrovské materiální škody. Na toto každý stát reagovat musí. My jsme vyhostili 18 důstojníků SVR a GRU a jsme schopni u jednoho každého dokázat, že jím opravdu byl. Ruská strana zvolila postup, který znamená paralýzu naší ambasády v Moskvě. Naše ambasáda v Moskvě je ve stavu, kdy fungovat nemůže, případně může fungovat jen s velkými obtížemi,“ míní vicepremiér Hamáček.

    Vyhoštěné diplomaty prozradily kufry: Kdo všechno musel opustit Prahu? Vyhoštěné diplomaty prozradily kufry: Kdo všechno musel opustit Prahu? | ČTK/Michal Kamaryt, Blesk - Ramon Hofman

  • 3.Golikov, Krailin a Jegorov

    A další trojice jmen identifikovaná na bagáži, která spolu s vyhoštěnými Rusy opouštěla Česko: Tentokrát tajemník ruské ambasády Jevgenij Golikov, další tajemník ambasády Maxim Krailin a politický atašé Jurij Jegorov.

    Vyhoštění Rusů způsobilo však i kritiku ze strany Kremlu. Mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že se Česko svými nepředvídatelnými akcemi, destruktivními pro vztahy s Ruskem, chce podobat USA. „Považujeme takovou linii Prahy za prostou zdravého rozumu,“ citovala agentura TASS Peskova.

    Obvinění o účasti ruských tajných služeb na explozích ve Vrběticích jsou podle Putinova mluvčího „samozřejmě pobuřující“. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová označila vyšetřování výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích za „přehlídku marasmu“.

    Vyhoštěné diplomaty prozradily kufry: Kdo všechno musel opustit Prahu? Vyhoštěné diplomaty prozradily kufry: Kdo všechno musel opustit Prahu? | ČTK/Michal Kamaryt, Blesk - Ramon Hofman

  • 4.Moskovkin

    Mezi vyhoštěnými Rusy je dle všeho i náměstek obchodního zástupce Dmitrij Moskovkin.

    Podle Hamáčka již čeští velvyslanci v členských zemích EU a NATO dostali za úkol, aby se obrátili na vlády a požádali spojence o solidaritu a tzv. solidární vyhoštění dalších identifikovaných příslušníků ruských zpravodajských služeb z členských států EU a NATO.

    „Vyhoštění 20 našich diplomatů je nepřijatelné. Česká republika nic neudělala. Naopak. Ruští agenti operovali na našem území. Absolutně nepřijatelné, bezprecedentní. A proto jsme tak reagovali. Bezprecedentní útok, který se stal na území našeho suverénního státu,“ čílil se v úterý ve Sněmovně premiér Andrej Babiš (ANO).

    Vyhoštěné diplomaty prozradily kufry: Kdo všechno musel opustit Prahu? Vyhoštěné diplomaty prozradily kufry: Kdo všechno musel opustit Prahu? | ČTK/Michal Kamaryt, Blesk - Ramon Hofman

  • 5.Makarenko

    Česko nuceně opustil i další tajemník ruské ambasády - Andrej Makarenko.

    Rusko však stihl i další postih. Vláda kvůli podezření vyřadila z připravovaného tendru na stavbu nového bloku Dukovan ruskou společnost Rosatom.

    Kauza Vrbětice byla přitom podle Hamáčka nejúspěšnější bezpečnostní operací. Vedla k rozbití rezidentur ruských tajných služeb SVR a GRU v Praze, což Hamáček označil v úterý ve Sněmovně za „fenomenální úspěch“.

    „To, že jsme jim (Rusku) vyhodili 18 špionů, to je to nejmenší, co můžeme udělat. Byla to správná reakce v prvním momentu,“ tvrdí Hamáček. Pokud má nějaký stát „jednotku zabijáků“, za které Hamáček označil agenty ruské vojenské tajné služby GRU, musí počítat s následky po odhalení jejich činnosti.

    Vyhoštěné diplomaty prozradily kufry: Kdo všechno musel opustit Prahu? Vyhoštěné diplomaty prozradily kufry: Kdo všechno musel opustit Prahu? | ČTK/Michal Kamaryt, Blesk - Ramon Hofman

  • 6.Kdo chybí na diplomatické listině?

    Podle Radiožurnálu měl Česko opustit také zástupce ruského velvyslance Alexandr Antonov, svědčí o tom i absence jeho jména na diplomatické listině ministerstva zahraničí aktualizovaná k dnešnímu datu. Nejsou tam ale ani další z tajemníků, například Alexej Triakin, Anton Bělov a Konstantin Ševčuk.

    Video  Velké letadlo a spousta kufrů: Takhle se „pakovali“ ruští diplomaté z ČR.  - Aktu.cz
    Video se připravuje ...

  • 7.Mezi vyhoštěnými jedna žena

    Jedinou vyhoštěnou ženou je podle Deníku N třetí tajemnice Marija Veršininová. Zároveň byl vyhoštěn bývalý konzul, nyní zástupce konzula v Brně Valerij Terenťjev, který měl na starosti vydávání víz

    Podle zjištění Deníku N bylo vyhoštěno z ruské ambasády v Česku pět ze šesti prvních tajemníků, z pěti druhých tajemníků zůstávají na ambasádě dva a na polovinu se snížil počet třetích tajemníků. ČR museli opustit čtyři atašé a zástupce obchodního rady.

    Video  Hamáček o Vrběticích a předvolání ruského velvyslance. Babiš se omlouval za "útok na zboží"  - ČTK / Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

manunu ( 22. dubna 2021 06:56 )

7vox7: Ano, učila, ale já jsem ji moc neposlouchala. Poslouchala jsem své rodiče a prarodiče, kteří mi říkali pravdu. Soudružka učitelka lhala a vedla svoji stalinistickou propagandu i v 80. letech.

zada ( 21. dubna 2021 21:07 )

A co třeba jinak.
A co je pravdy na tomto cituji:
"Ruský zdroj: Američané tlačí na Prahu, aby ČR úplně přerušila diplomatické styky s Ruskou federací, zaúkolovali tím českou opozici po smrti Petra Kellnera, který jako poslední blokoval Američany řízené útoky Prahy proti Ruské federaci! Zabili Kellnera přímo Američané, aby nebránil procesům likvidace zbytků vztahů ČR s Ruskem? Ruský zdroj nám popsal, že FSB podezřívá americké tajné služby z odstranění Petra Kellnera, jehož PPF má v Rusku obrovské finanční investice a dlouhá léta usilovně lobboval za klid v Praze a blokoval ze zákulisí nebezpečné kroky českých politiků proti Rusku! Redakce Aeronetu získala od ruských novinářů včera výměnou za náš článek výbušné informace, které nyní zpracovávají ruští novináři jako naprostou bombu zdrcujícího kalibru. Redakce Aeronetu je zaručeně první redakcí v ČR, která získala přístup a informace ke zdrojům ruských médií, které jsou úzce napojené na ruské zpravodajské služby. Podle těchto informací se v těchto hodinách nehraje o nic menšího, než o obrovský tlak americké strany na českou politickou reprezentaci, aby poprvé od II. sv. války úplně přerušila diplomatické vztahy s Ruskou federací. Podle ruských novinářů, kteří nás včera podrobně informovali o situaci, se jedná o součást mohutné operace pod hlavičkou Ústřední zpravodajské služby (CIA), která vyvrcholila 27. března 2021 na ledovci Knik na Aljašce, kde došlo k úmrtí hlavní postavy usilující o udržení normalizovaných vztahů mezi ČR a Ruskou federací, a která by nikdy nedovolila"

malenabald ( 21. dubna 2021 19:15 )

Mají v Rusku v záloze nějaké byty? Vybavení si vezou...., tak jen aby ho měli do čeho dát.

Uživatel_5518900 ( 21. dubna 2021 15:44 )

Co tím jako stále chcete říct, že jestli má něco kvalitního z Ruska? To se chcete vysmívat Rusku? Rusko prožilo na svém území hroznou válku, miliony lidí zemřelo a země byla na kolenou, tak je fakt směšné, že se chcete proti Rusku vytahovat USA, která je vypsělá... ano, nikdy válku na svém území neměla a (mimo války Jih proti Severu) všechny bojůvky, války a výpady činila vždy na území někoho jiného. To se jí válčilo, bez následků a bez škod. To se jí pak snadno budoval průmysl....

Uživatel_5518900 ( 21. dubna 2021 15:37 )

Zobrazit celou diskusi