Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sčítání lidu nejrychleji zvládají Středočeši. Žebříček obcí vedou Vestec a Velké Přílepy

Autor: ČTK - 
8. dubna 2021
20:30

Do sčítání lidu se zatím nejvíc zapojili lidé z Vestce a Velkých Přílep ve Středočeském kraji. Na stovku bytů tam připadá 59 odeslaných formulářů. Žebříček obcí s nejvyšším počtem formulářů na sto bytů sestavil Český statistický úřad (ČSÚ). Zahrnul do něj místa s víc než 2000 obyvatel ze všech krajů. Sčítání začalo 27. března a potrvá do 11. května.

„Především ve Středočeském kraji se ukazuje, že menší obce se do sčítání opravdu zapojují aktivně. Premianty, a to jak v rámci kraje, tak i celé republiky, jsou aktuálně Vestec, Velké Přílepy a Nehvizdy,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček. Podle mluvčí sčítání Jolany Voldánové se tak ukazuje, že menší obce mohou těm větším či krajským městům ve sčítání "směle konkurovat".

Nejvíc odeslaných formulářů na stovku bytů mají po Vestci a Velkých Přílepech středočeské Nehvizdy a Neratovice. Dosáhly počtu 58, Líbeznice pak 57. Následuje jihomoravský Rajhrad s téměř 57 formuláři, Chlumec z Ústeckého kraje a Hroznětín z Karlovarského s 55.

Od 27. března je možné odesílat statistikům údaje on-line. Elektronické formuláře se dají vyplňovat až do konce sčítání. Od 17. dubna pak lidé budou moci vypsat i papírové tiskopisy. Získají je od sčítacích komisařů, nebo na většině pošt.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi