Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Detaily povinného sčítání lidu 2021: Od pátku online. Jak vyplnit formulář?

Autor: ČTK, for - 
25. března 2021
12:44

V Česku se po deseti letech uskuteční sčítání lidu. Celostátní akce začne o půlnoci z pátku na sobotu a potrvá do 11. května. V prvních dvou týdnech lidé budou vyplňovat údaje elektronicky. Ti, kteří se nesečtou online, pak budou moci od 17. dubna do 11. května vypsat papírový tiskopis. Podrobnosti dnes na tiskové konferenci představil předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček. Podle něj se postup sčítání několikrát důkladně testoval, silná je kybernetická ochrana a data budou uložena v Česku.

Sčítání lidu 2021 je tu, detaily je možné vyčíst ze stránek ČSÚ. „Snažili jsme se sčítání koncipovat maximálně šetrně vůči občanům, co se týká množství a citlivosti otázek, ale i způsobu sečtení,“ uvedl předseda Českého statistického úřadu Rojíček. Takzvaný rozhodný okamžik, ke kterému se údaje vyplňují, je právě z pátku na sobotu.

Sčítání je povinné. Sečíst se musí všichni obyvatelé republiky. Těch je kolem 10,7 milionu. Letos se bude vyplňovat zhruba o polovinu méně údajů než při posledním cenzu v roce 2011. Statistici řadu informací získají z registrů.

„Průměrná doba vyplnění je 15 minut. Počítáme, že v průměru připadne deset minut na bytovou část a pět minut na osobu. Záleží na tom, kolik otázek vyplňujete,“ upřesnil šéf ČSÚ. Lidé mohou zapsat údaje i za další členy domácnosti, mohou jim také poslat odkaz. Za ty, kteří nemají přístup k internetu, případně mají z elektronického sčítání obavy, mohou údaje online zadat jejich blízcí. Vyplňování se dá přerušit, data si uložit a pokračovat později.

Termíny vyplnění

Elektronicky bude možné formuláře vyplnit a odeslat do 9. dubna. Podle statistiků je elektronické sečtení jednodušší. Všechny odpovědi není nutné vypisovat, stačí vybírat z nabídky.

Ti, kteří se nesečtou přes internet, pak budou od 17. dubna do 11. května vyplňovat papírové tiskopisy. Ty budou k vyzvednutí na většině pošt, ale mohou je doručit i sčítací komisaři.

Jak se přihlásit ke sčítání lidu online

Pro vyplnění formuláře na internetu přitom člověk nepotřebuje speciální zařízení. K přihlášení stačí číslo dokladu vydaného v České republice a datum narození. Postačí tak mít u sebe například občanský průkaz nebo pas. Zároveň ovšem bude možné se přihlásit i přes datovou schránku fyzické osoby, případně přes NIA - Eidentita.cz.

Otázky ve formuláři: Pozor na dočasné „pandemické“ změny

Údaje o bytu se zapisují za celou domácnost. V části o osobách se zadává obvyklé bydliště i bydliště po narození, zaměstnání, škola či dojíždění. Právě práci či výuku ovlivnila covidová omezení. Žáci a studenti se učí na dálku, lidé pracují často z domova. Podle statistiků by se do kolonek měl zanést obvyklý stav, ne dočasné změny kvůli uzávěře.

Dotazy na byt či dům

V první části formuláře je nutné vyplnit údaje za místo, kde bydlíte. Lidé by se měli sečíst v místě svého obvyklého bydliště, to může být přitom jiné než trvalé bydliště, které mají lidé uvedené v dokladech. Tyto dotazy stačí vyplnit jednou za domácnost.

Dotazy k bydlišti budou zjišťovat výměru bytu, počet místností nebo patro, v jakém se byt nachází. Dále bude statistiky zajímat, zda má byt plynovou přípojku, zda je v něm samostatná kuchyň, jestli je vybaven kuchyňským koutem a jaký je počet obytných místností. Oproti minulému sčítání ovšem vypadnou otázky na vybavení bytu.

Údaje o domácnosti

V Další části bude nezbytné vyplnit základní údaje o všech osobách, které v bytě bydlí. V první řadě bude nezbytné zapsat jména a roky narození všech osob, které v bytě bydlí. Pokud někdo vyplnil údaje o své osobě online, lze to v této části označit a následně už nevyplňovat formulář o daném člověku znovu.

V druhé části formuláři o domácnosti je třeba vyplnit, které osoby tvoří jednotlivé domácnosti. Pokud tak v bytě bydlí více lidí, kteří ale hospodaří samostatně, je nezbytné to zde vyznačit. Na závěr je pak třeba vyplnit vztahy mezi jednotlivými osobami v bytě.

Údaje o osobách

Na závěr je třeba vyplnit údaje o jednotlivých osobách v bytě, případně v domě. Zde je nutné doplnit jméno, rodné číslo, nebo typ a číslo osobního dokladu a datum narození a pohlaví.

Pokud některá osoba před rokem bydlela jinde, je třeba to ve formuláři zaškrtnout. V případě, že jste bydleli v jiné obci, je třeba napsat, o jakou se jedná, v případě, že jste před rokem nebydleli v České republice, je třeba uvést, v jakém státě jste bydleli. Zároveň je třeba vyplnit první místo obvyklého bydliště po narození.

V dalších částech je nutné vyplnit otázky o nejvyšším dosaženém vzdělání lidí, kterým bylo k 26. března 15 a více let. Ženy starší patnácti let musí vyplnit i počet živě narozených dětí.

Otázky o národnosti a náboženském vyznání jsou v letošním sčítání nepovinné. Pokud se ovšem člověk rozhodne je přesto vyplnit, je možné uvést dvě národnosti.

Následují otázky na ekonomickou skupinu. Zde je třeba vyplnit, zda je člověk zaměstnaný, na mateřské či rodičovské dovolené a podobně. Součástí formuláře je i kolonka, kde je třeba vyplnit, čím se zabývá zaměstnavatel, případně čím se zabývá podnikající člověk. Seznam odvětví a jednotlivých kódů bude součástí formuláře.

Na závěr je třeba vyplnit, zda člověk pracuje na adrese svého bydliště, nebo zda do práce či školy dojíždí. Dojíždějící budou muset vyplnit adresu pracoviště/školy, frekvenci dojíždění a dopravní prostředky, které obvykle využívá.

Vzor formuláře, včetně rad, jak jej vyplňovat, lze najít i na stránkách sčítání lidu na tomto odkaze.

Online se chce sečíst 7 z 10 lidí

Statistický úřad uvedl, že podle průzkumu plánuje svá data odeslat elektronicky sedm z deseti Čechů a Češek. Podle Rojíčka se postup sčítání několikrát důkladně testoval, kybernetická ochrana je silná a údaje budou uloženy v ČR. ČSÚ je žádným úřadům nepředá.

Formulář bude na webu www.scitani.cz či v mobilní aplikaci Sčítání21, kterou si bude možné stáhnout. Elektronický dotazník bude vedle češtiny ještě v angličtině, němčině, polštině, ruštině, romštině, ukrajinštině a vietnamštině. Dotazy v češtině, angličtině a ruštině zodpoví pracovníci na linkách 840 30 40 50 a 253 253 683. K dispozici je i chatbot či živý chat s operátorem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi