Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Záhadná semínka už děsí i Čechy: Může to být biologická zbraň, balíčky nahlaste

Autor: Markéta Mikešová - 
25. října 2020
06:05

Pandemie koronaviru je sice tou nejhorší událostí, ke které v letošním roce došlo, není ale tou nejpodivnější. Zatímco nemocnice řešily přírůstky nakažených, zemědělské úřady si lámaly hlavu se záhadnými balíčky, které začaly chodit lidem po celém světě. Ačkoliv si nic neobjednaly, stovky osob v posledních týdnech obdržely dopis obsahující neznámá semínka. Zásilka vždy pocházela z Číny a byla označena jako hračky nebo klenoty. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) minulý týden informoval, že semínka už dokonce přišla i některým Čechům. Protože stále není jasné, co nebo kdo za nimi stojí, důsledně varuje před jejich vysazováním.  

Začalo to někdy v průběhu července. První lidé v USA začali hlásit, že jim poštou přicházejí balíčky z Činy, byť si nic neobjednali. Vždy šlo o drobnou obálku, na které bylo neutrální označení, čínská adresa a uvnitř sáček se semeny.

Netrvalo dlouho a nevyžádané zásilky se semínky hlásilo všech padesát amerických států, později se začaly přidávat i další země. Španělsko, Velká Británie, Indie – žádná geografická souvislost v tom nebyla. Stejně záhadný dopis dostávali lidé na úplně odlišných kontinentech. Problém se eventuálně nevyhnul ani Česku, semínka dorazila podle ÚKZÚZ i k nám.

„V zásilkách průmyslového a spotřebního zboží různého typu původem z východní Asie se od počátku tohoto roku při doručení adresátům objevují ‚dárkové' balíčky neznámých semínek. V České republice byly zatím oznámeny ojedinělé případy dovozu balíčků neznámých semínek v posledních dnech, ale podle informací od ostatních evropských zemí má problém vzestupný charakter,“ uvedl český úřad, který má na starosti právě kontrolu osiva.

Semínka jako biologická zbraň

Lidé na záhadné balíčky reagovali různě. Server Motherboard popsal, že někteří Američané je vysadili na zahradu, jiní volali policii, další je prostě vyhodili a nijak dál to neřešili. Ani jeden ze způsobů není ideální, tamní ministerstvo zemědělství (USDA) doporučovalo, ať je lidé nahlásí a odevzdají. Jejich vysazení je úplně nejhorší, dlouho totiž nebylo vyloučeno, že jde o semena invazivních rostlin, které se mohou rozšířit a ničit původní flóru. Mohly také obsahovat různé nevyžádané plísně a další mikroorganismy.

Úřady ve všech postižených zemích proto zahájily vyšetřování, v USA se do toho kromě ministerstva zemědělství zapojila tamní celní správa a FBI. Semena květin možná nezní jako takové „drama“, do kterého by se museli zapojit elitní detektivové, nicméně jde o potenciálně ohromné riziko. Úmyslné šíření invazivních rostlin ze strany nepřátelského státu lze označit za biologickou zbraň – například Indie k výskytu semínek od počátku přistupovala jako k možnému útoku Číny.

Biologická zbraň totiž nemusí nutně cílit pouze na lidi. V historii byla taktika ničení úrody velmi častá, přičemž mnohem efektivnější je provést to pomocí bakteriální nákazy, která napadne rostliny, než přijít a řekněme pole spálit. Jakmile ochromíte státu produkci potravin, ochromíte ho úplně. Stačí zmínit hádky Západu a Sovětského svazu během studené války kvůli „americkému broukovi“ – komunisté dlouho osočovali USA, že sem imperialisté schválně poslali mandelinku bramborovou, aby zničila úrodu. V tomto případě však šlo o propagandu, mandelinka se do východního bloku dostala zcela přirozeně.

Úřad: Velké riziko, můžou tam být škůdci

Nákazu nicméně semínka mohou obsahovat, stejně tak mohou být škodlivých rostlin, proto před jejich vysazením ÚKZÚZ varuje. „Únik a následné šíření exotických škůdců z těchto zásilek může ohrozit nejen rostliny pěstované přímo u Vás doma, ale také biodiverzitu a pěstované hospodářské plodiny i volně žijící rostliny, včetně vzniku velkých ztrát ekonomických,“ upozorňuje úřad.

„Balíčky s neznámými semínky nejsou opatřeny rostlinolékařským osvědčením ze země původu a představují tak vysoce rizikový ilegální dovoz rostlin bez garancí zdravotního stavu. Jedná se o nový nebezpečný fenomén v oblasti ochrany zdraví rostlin,“ dodává ÚKZÚZ, který spadá pod resort ministra Miroslava Tomana (ČSSD).

„Pouze“ nelegální marketing?

Jedinou pozitivní zprávou může být, že dosavadní analýzy v USA významné riziko na úrovni biologické zbraně neodhalily. USDA uvedlo, že většina semínek patřila neškodným rostlinám typu kukuřice, vojtěška, batát, růže, cibule, okurka, jetel, sedmikráska nebo máta peprná. Pouze snad larva jistého brouka a druhu nebodavé vosy, plus dva druhy semen patřily plevelům, upoutaly pozornost úředníků.

Jaký je tedy smysl záhadných balíčků? Vysvětlení je dost možná ekonomické. USDA připouští, že může jít o tzv. brushing scam, což je nelegální marketingová praktika, při které prodejci rozesílají zásilky o minimálních hodnotách, aby si mohli do statistik dát, že mají zákazníky. Jakmile člověku objednávka (byť ji nevytvořil) přijde, prodejce k ní může přidat falešnou recenzi, která bude samozřejmě velmi pozitivní.

Jakmile má prodejce hodně pozitivních recenzí, vyhledávače internetových tržišť typu eBay, Amazon nebo AliExpress mu dávají lepší pozici ve vyhledávání, takže ho pak má šanci najít více lidí. Jednoduše obchody si takhle mohou uměle zvyšovat svůj rating, i když je to zakázaný způsob. A k semínkům mohly přistoupit proto, že něco levnější a méně hodnotného těžce seženete.

Stále je to ale spekulace, která vychází z analýzy pár nevyžádaných čínských obálek. Že několik zásilek v USA ve výsledku bylo neškodných, neznamená, že neškodné jsou všechny. Vyšetřování stále probíhá a jak bylo výše uvedeno, problém neustupuje, naopak se zhoršuje. Proto i nadále platí, abyste tato semínka v žádném případě nevysazovali.

Přišel vám balíček z Číny s neidentifikovanými semeny? Kontaktuje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský na adrese odv@ukzuz.cz. V ideálním případě úřadu zásilku odevzdejte.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 25. října 2020 11:55 )

Asi tak svobodná jako Česko, když tu ještě 30 let po ukradené revoluci, vládnou komouši a přivandrovalí eštébáci.

Tara-Tara ( 25. října 2020 11:52 )

no co...když bych to dostala, tak to vyhodím a jedu dál...zase tak hladová nejsem, abych pěstovala kdejaký kšunt

kralovna-vsech-mori ( 25. října 2020 10:29 )

A zase émerická masáž kvůli semenům dýně.

manunu ( 25. října 2020 09:53 )

horalysa: Tajtrlíku, plácáte páté přes deváté a pletete sem věci, které nesouvisí s článkem. Úsměvné je, že tato semínka a další nebezpečné věci pochází z Číny. Je to podle vás svobodná demokratická vlast?

Jirik-ta ( 25. října 2020 07:40 )

To by bylo podněcování. To se přece nesmí. Zkrátka ideologie vládnou světem. Co jim nadiktujou to píšou. Jinak bububu, bů KSČ je čas

Zobrazit celou diskusi