Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Peklo na Sněžce: Davy, obří fronty i odpadky. Neukázněné turisty krotí sítě

Autor: ČTK, trm - 
7. srpna 2020
13:37

Obří nápor turistů zažívají Krkonoše. Na Sněžku míří denně kolem pěti tisíc lidí, o víkendech až neuvěřitelných 10 tisíc. Davy se mačkají v mnohahodinových frontách na lanovku. Správci parku už musí neukázněné turisty krotit. Na nejvyšší české hoře a u Slezského domu v Obřím sedle už rozšířili zábrany. Ochranná síť odděluje návštěvnický prostor v obou lokalitách od míst, kde nemají turisté co dělat.

„Lidí je tolik, že hledají další místa, kam vstoupit. Někteří lidé mají pocit, že v okamžiku, kdy skončí zábrana, si mohou dovolit úplně všechno. Nedochází jim, že jsou v klidovém území, kde nesmí vstupovat do volného terénu,“ řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Neuvěřitelné množství lidí a obří fronty ukazují na sociálních sítích i návštěvníci.

Síť se na zimu bude sbalovat, když je sníh, poničení přírody nehrozí. Nejde o jediné opatření na ochranu tamní přírody. „V okamžiku, kdy někdo zákazy vstupu nebude respektovat, budeme rozdávat pokuty. Od prevence přecházíme k represi. Dosud jsme přestupky řešili domluvou, nyní už není důvod tolerovat porušování zákazu vstupu do volného terénu v klidovém území,“ řekl  Drahný. Na místě mohou neukáznění návštěvníci hor dostat pokutu až 10 000 korun.

Průměrná denní návštěvnost vrcholu dosahuje 5000 lidí, hlavně o víkendech, když je pěkně, až dvojnásobek. Ministerstvo životního prostředí pověřilo Správu KRNAP, aby vytvořila mechanismus, jak situaci na Sněžce zklidnit. Jednou z možností by mohlo být zavedení časových bezplatných vstupenek na vrchol.

Krkonoše zažívají obří nápor turistů, na Sněžku míří tisíce lidí denně. Krkonoše zažívají obří nápor turistů, na Sněžku míří tisíce lidí denně. | ČTK / Taneček David

„Na mechanismu a systému, jak by to mohlo fungovat, pracujeme. Je to na samém počátku, na podrobnosti je brzy. Tento způsob regulace by se mohl stát pilotním projektem pro podobně přetížené chráněné lokality v ČR,“ řekl Drahný.

KRNAP patří mezi turisticky nejzatíženější národní parky v Evropě a jeho návštěvnost stále roste. Například v roce 2018 park a jeho ochranné pásmo navštívilo 3,78 milionu lidí, kteří tam dohromady strávili 11,8 milionu dní.

Také jste se setkali s návalem turistů na dovolené v Česku? Máte fotku nebo aspoň vlastní zkušenost? Napište nám na tip@blesk.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

offline ( 7. srpna 2020 16:57 )

Co by tomu asi řekl pan Miloslav Nevrlý?

diewildek ( 7. srpna 2020 16:32 )

Ta fronta na lanovku je šílená! Proč lidi nejdou pěšky?

Ebba ( 7. srpna 2020 14:18 )

Tak hlavně že se nejezdí na skoro prázdné pláže, ale do Krkonoš, kde jsou všichni na sebe nalepení a jsou z různých regionů, takto jako nákaza nehrozí? Peklo...

Zobrazit celou diskusi