Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Masakr“ na dovolené v Česku: Turisté se děsí davů na oblíbených místech. A co virus?

Autor: sova, ČTK - 
5. srpna 2020
20:00

Česko během léta i kvůli šíření koronaviru ve světě láká davy tuzemských turistů. Přesvědčit se o tom mohou lidé zejména v těch nejexponovanějších místech, ale i tam, kde by mnoho dalších cestovatelů neočekávali. Minulý týden šokovaly na Slovensku záběry ze stezek ve Vysokých Tatrách, kde se dychtiví turisté mačkali jako sardinky. Nyní je v Česku „hitem“ návštěva pramene Vltavy u šumavské obce Kvilda. Z front u stánků s občerstvením člověku až přechází zrak. A podle expertů nápor na české památky neustane ani na podzim.

Cestovatelským túrám po tuzemské přírodě „dávají zelenou“ i epidemiologové a hygienici. „Pokud se (lidé) budou procházet po Šumavě a jezdit zde na kole, tak tolik možných zdrojů nákazy nepotkají, pokud si ale vyrazí na diskotéku, tak je ta možnost samozřejmě vyšší,“ řekla například Blesk Zprávám šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. Ještě předtím, než viděla přelidněné fotografie od pramene Vltavy.

Vše navíc nasvědčuje tomu, že obrázky podobné těm z Tater nebo Šumavy budeme vídat v hojných počtech i nadále. Lidé se nejčastěji chtějí podívat především do Jihočeského, Jihomoravského a Středočeského kraje. Podle průzkumu státní agentury CzechTourism podzimní dovolenou nebo vícedenní výlet v tuzemsku plánuje 35 procent Čechů. 

Ještě více turistů má k podzimním cestám po České republice nalákat další fáze kampaně #světovéČesko, jejímž prostřednictvím chce agentura prodloužit domácí sezonu do září a října.

Velký úspěch u Čechů vzbudila také nedávná propagační kampaň Českých drah, která na krásy tuzemských turistických cílů upozorňovala komickými veršovanými slogany.

K cestování po Česku budou vyzývat i sportovci

„Společně s regiony chceme představit široké spektrum možností, které pro podzimní dovolenou nebo prodloužený víkend Česko skýtá, a vzbudit tak zájem o podzimní cestování u dalších lidí,“ uvedl ředitel CzechTourism Jan Herget.

V druhé fázi kampaně k propagaci turismu po Česku mají navíc vystoupit například čeští sportovci jako Jaromír Jágr, Ondřej Synek, Jaroslav Kulhavý nebo Gabriela Koukalová.

Odpočinek formou procházek v přírodě nebo ve wellness na podzim plánuje zhruba 40 procent Čechů. Památky nebo zábavní parky hodlá navštívit 28 procent lidí, aktivní dovolenou jako pěší, horskou nebo cykloturistiku zvažuje necelá čtvrtina respondentů.

Také jste se setkali s návalem turistů na dovolené v Česku? Máte fotku nebo aspoň vlastní zkušenost? Napište nám na tip@blesk.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 6. srpna 2020 03:35 )

Virus ? Ten je šťastnej, že si má kde hrát.

anavi942 ( 5. srpna 2020 23:37 )

no roušky už se válí v lesích taky...když už musíte dýchat své bakterie, tak si je vezměte vyhodit zase domu...

anavi942 ( 5. srpna 2020 23:33 )

Virus spí a statistice nevěřte, mimo jiné v letadlech vás sice přepravují v rouškách a se štíty, ale když je čas oběda, vše si sundáte protože viry najednou zázračně poslechnou a schovají se a najednou je po plandemii, Po obědě se komedie hraje dál...Na podzim bude tak,jak si necháme líbit.

TomasLB ( 5. srpna 2020 21:34 )

p..í..č..a

TomasLB ( 5. srpna 2020 21:33 )

Nejen na Šumavě...každá *** si ji musí utřít dosucha a zahodit nejlépe metr od cesty...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa