Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zakázané „koupačky“, odpadky i masakr hadů. Neukáznění turisté trápí národní parky

Autor: Markéta Mikešová - 
4. srpna 2020
05:30

Mimořádné množství Čechů se letos kvůli pandemii koronaviru rozhodlo trávit dovolenou v tuzemsku. Často přitom zamíří do národních parků, kde je spousta možností k vycházkám a obdivování přírody. Jenže s vyšším množstvím turistů se množí i přestupky, které tito lidé dělají. Zástupci parků se shodují, že největší problém jsou odpadky, nepovolený vjezd aut a cyklisté mimo stezky. Dochází ale i k větším excesům.

Neukáznění turisté se často zmiňují zejména v kontextu Krkonoš, které se vysoké oblibě těší dlouhodobě, nejen v důsledku pandemie koronaviru. Návštěvnost nejvyšším českým horám každým rokem roste a s tím i množství času, který musí strážci věnovat kontrole aktivit turistů. Ti si totiž mnohdy neuvědomují, že jsou v přísně chráněné oblasti, kde se vyskytují kriticky ohrožené živočišné i rostlinné druhy. A kde je třeba chovat se s maximálním respektem k okolí.

Situace v Krkonoších vyeskalovala natolik, že Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) musela o uplynulém víkendu instalovat další zábrany proti neukázněným turistům. Přibyly na Sněžce a u Slezského domu v Obřím sedle. Jejích účel je jediný – lidem jasně vyznačit území, kam nesmějí vkročit. Toto opatření funguje. Problémem ale je, že jakmile se někam zábrana umístí, lidé začnou hledat jiná místa, kam by mohli vstoupit.

KRNAP proto avizoval, že už se nebude snažit přestupky řešit pouze domluvou a začne rovnou rozdávat pokuty. Návštěvníci, kteří se rozhodnou za síť vstoupit, mohou odejít až o 10 tisíc korun lehčí.

Nejde však jen o vstupy mimo povolené cesty. Jak Blesk Zprávám řekl mluvčí Krkonošského národního partu Radek Drahný, správci musí také často řešit odpadky a nepovolený vjezd motorových vozidel na území parku. 

Čas od času pak dojde i k větším přestupkům, například začátkem jara KRNAP zpozoroval skupinku skútrů, která se rozhodla užít si čerstvý sníh přímo v nejcennějším pásu parku. „V průběhu celého dne nám na pohotovostní telefonní číslo Správy KRNAP volali zoufalí a rozčílení boudaři i místní obyvatelé, kteří hlásili pohyb této skupiny. Ani otrlí strážci dosud nic takového nezažili,“ popisoval tehdy ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Ledovcová jezera na Šumavě lákají

Neukázněné dovolenkáře řeší i Šumava. To je další dlouhodobě turisticky exponované místo s nejvyšším stupněm ochrany, kde se letos Češi rozhodli trávit léto. Vyráželi tam i v době karantény, kdy všechny podniky byly zavřené a příroda zůstala jedním z mála míst, kam bylo možné vyrazit.  

„Prohřešků je několik druhů, od vstupu do tzv. klidových území mimo značené stezky, přes jízdu na kole mimo značené cyklotrasy a cyklostezky, koupání v ledovcových jezerech,“ vyjmenovává mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. Celou jednu kategorii pak tvoří přestupky spojené s vozidly – vjezd na účelové komunikace Národního parku Šumava za zákaz vjezdu nebo špatné parkování. Strážci také často řeší nepovolené rozdělávání ohňů a odhazování odpadků.

I tak ale Šumava návštěvníky láká a připravuje pro ně speciální komentované programy. Často jsou ale zaměřené na místní faunu a floru, aby lidé zjistili, jak cenný místní ekosystém je.

Cyklisté v Podyjí zabíjí hady a ještěrky

Podobně ani Národnímu parku Podyjí se problém nevyhnul. Jeho situace je spojena hlavně s lidmi na kolech, protože na rozdíl od Krkonoš a Šumavy nejde o horskou oblast – návštěvníci nemusí tolik šlapat do kopce, takže „kolaři“ se to zde jen hemží. „V poslední době řešíme problémy s cyklisty, kteří jezdí mimo vyznačené cyklotrasy,“ přiznal pro Blesk Zprávy mluvčí Národního parku Podyjí David Grossman.

Na cyklisty nerespektující pravidla upozorňoval park i na svém facebookovém profilu. „Už jste někdy v národním parku viděli přejetého hada nebo jiné zvíře, které nestačilo utéct před kolem? My bohužel ano. Už desítky. Proto vás chceme poprosit, abyste na kole po celém národním parku jezdili pouze po vyznačených cyklostezkách a i na nich byli maximálně ohleduplní ke svému okolí,“ napsala správa parku. A dodala, že neukázněných návštěvníků přibylo nad únosnou mez.

Podyjí dále řeší přestupy, o kterých již byla řeč. „Na jaře se také zvětšil počet lidí, kteří do národního parku bez povolení vjížděli nebo parkovali auty. Celkový nárůst turistů do národního parku přinesl bohužel i větší množství odpadků a hygienických potřeb, které lidé nechávají u cest nebo v blízkosti vyhlídek nebo zajímavých turistických cílů,“ popisuje Grossman.

Co je zakázáno v národních parcích

  • Chodit mimo vyznačené trasy
  • Kouřit a rozdělávat oheň mimo vyznačená tábořiště
  • Jezdit vozidly mimo vyznačené cesty a parkoviště
  • Vyhazovat odpadky
  • Sahat na zvěř a rostliny
  • Poškozovat veškeré vybavení parků (informační tabule apod.)
  • Vyrývat nápisy do stromů a skal
  • Nechat volně pobíhat psy
  • Znečišťovat vodní toky
  • Dělat hluk

Video  „Češi letos vyhledávají pobyty v přírodě. Praha je neláká,“ říká hoteliér Bára  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marika1 ( 4. srpna 2020 07:04 )

nejlepší by bylo , aby ti tzv. turisté všichni odtáhli někam jako loni k moři , těch miliony Čechů o dovolené v zahraničí je pak tady doma znát , a neničili tady ten kousíček naší přírody , dobytek. Zná to jenom přes rok kancelář , mekáč a v létě Chorvatsko , a když musí tzv. povinně být o dovolené v přírodě doma , tak neví , jak se to má chovat . Jako stádo.

Zobrazit celou diskusi