Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čechy z turecké basy vyzvedl šéf BIS. Markéta o politicích: Honí si triko, nebudu mlčet

Autor: sova - 
30. července 2020
18:54

Dlouhých 44 měsíců a 11 dní strávili čeští občané Markéta Všelichová (28) a Miroslav Farkas (34) v tureckém vězení. O jejich propuštění se na pozadí běžné agendy zahraniční politiky vedly rozhovory na nejvyšší politické úrovni. S tureckým vůdcem Recepem Tayyipem Erdoganem o uvězněných hovořil i premiér Andrej Babiš, klíčovou roli v napínavém příběhu však sehrála tuzemská tajná služba BIS. Zákulisí vyjednávání obou stran o propuštění uvězněných Čechů popsaly Lidovky.cz. Všelichová ve svém statusu na facebooku ale kritizuje české politické reprezentanty za to, že si na jejich propuštění „honí triko“, a argumentuje dokumenty z vězení.

V listopadu 2016 byla dvojice zadržena během kontroly na přechodu s Irákem. Při prohledávání u nich vojáci našli letáky a fotografie, které podle Turků dokazovaly spolupráci Čechů s kurdskými milicemi YPG. Ty turecká strana považuje za teroristickou organizaci, ačkoliv bojovaly například v první linii proti Islámskému státu (ISIS).

„Nenapadlo mě, že by to mohlo být nebezpečné. Už při jiných cestách mě zadrželi na hranicích a našli u mě třeba vlajku YPG. Hodili ji do koše a řekli, ať toto prostě do Turecka nevozím. (...) Z toho jsem usoudila, že to není problém a zřejmě v Turecku problém nemám,“ řekla už dříve Všelichová serveru iDnes.cz. Zpětně však své chování uznává jako chybu.

Vděk za pomoc, nebo za propuštění?

O detaily propuštění se osvobozená Češka začala přít. Podle ní česká strana záměrně chybně interpretuje skončení trestu.

„Byli jsme propuštění na probaci, což je rok před podmínkou (kosullu saliverilme) běžná, zákonem daná praxe. Ty zákony taky dohledám. Podle těch politiků, co si na našem propuštění honí triko, mám mlčet a být jim vděčná. Za co? Ok, za konzulární pomoc, odvoz domů, zajištění návštěv, překladů pro soud atd, za to vděčná jsem. Ale za to, že nám dle tureckého práva skončil trest?“ píše na svém facebooku a své tvrzení dokládá dokumenty přímo z tureckého vězení.

Soud Všelichovou s Farkasem v srpnu 2017 odsoudil na 6 let a 3 měsíce do vězení. O 11 měsíců později verdikt potvrdil i turecký Nejvyšší soud.

Známosti bezpečnostních služeb

Podle informací Lidovek.cz bylo v případu klíčové – kromě osobní intervence premiéra Babiše u tureckého prezidenta Erdogana – působení domácí zpravodajské služby BIS. Ta je sice civilní kontrarozvědkou, ale kromě vnitrostátních záležitostí tradičně komunikuje i s partnery ve světě, a to zejména v otázkách mezinárodního terorismu.

Právě úzká vazba BISky na tureckou tajnou službu, která je silnou součástí tamějšího mocenského aparátu, údajně vedla ke šťastnému konci v podobě návratu české dvojice domů. Má se za to, že turečtí zpravodajci „obměkčili“ představitele justice, kteří v zemi nebyli diskuzi o propuštění Čechů nakloněni a posun případu tak blokovali.

Jejich obava pramenila ze skutečnosti, že za spolupráci s Kurdy v tureckých věznicích sedí i občané jiných států. Pokud by se tedy Češi i přes verdikt soudu, který jim „přišil“ nálepku teroristů, dostali na svobodu, mohly by stejné požadavky uplatňovat i další země.

Pomohl i exministr spravedlnosti

Díky kontaktům BIS s tureckými bezpečnostními silami se tak tajná služba ocitla i u finále celé operace s propuštěním Čechů na svobodu. A její šéf Michal Koudelka si tak vedle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) a předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) mohl zapsat úspěch. Dokonce se osobně účastnil vyzvednutí Všelichové a Farkase v Turecku.

Kromě úspěšné práce českých zpravodajců ale pomohla v návratu Čechů domů i diplomatická korespondence s Ankarou, na které se vedle Černínského paláce podílelo také ministerstvo spravedlnosti. A to konkrétně náměstek ministryně spravedlnosti Jan Kohout. Lidovky píší, že jako bývalý šéf diplomacie pomáhal s formulacemi, které nakonec pomohly přesvědčit tamní justici.

Video  Češi Markéta a Mirek byli propuštěni z vězení v Turecku. Petříček promluvil o zdravotních potížích i karanténě  - Blesk TV
Video se připravuje ...

montevideo ( 31. července 2020 08:11 )

A jak bojovala? Tím, že pózovala se zbraněmi na instagramu a měla k tomu silácké komentáře?

horaIysa ( 30. července 2020 22:51 )

Tohle zdejším blbům nikdo nevysvětlí. Nemají ani ponětí o co šlo.

montevideo ( 30. července 2020 21:45 )

Rozhovor neviděl, maximálně slyšel. A má naprostou pravdu.

cepp ( 30. července 2020 21:33 )

Všelichová je symbol tzv. potížistů, kteří škodí za každého režimu. Jejich jedinci se vyskytují v každé zemi. Jsou jako vši v kožichu. Ještě si s ní užijeme.

Jaronovaku ( 30. července 2020 20:48 )

Slípka, zavinila si to sama a patrně si myslí, že za to mohou jiní.

Zobrazit celou diskusi