Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi propuštění z vězení v Turecku: Zdravotní potíže i karanténa, prozradil Petříček

Aktualizováno -
24. července 2020
18:02
Autor: vei, ČTK - 
24. července 2020
16:55

Miroslav Farkas a Markéta Všelichová, kteří byli v Turecku zadrženi v listopadu 2016 a poté odsouzeni za terorismus, byli propuštěni na svobodu. Zpět do Česka již podle informací ČTK přiletěli. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) narychlo svolal tiskovou konferenci. Promluvil o zdravotních potížích Mirka i 14denní karanténě, která nyní Čechy čeká.

Dvojici českých občanů Miroslava Farkase a Markétu Všelichovou zadržely turecké úřady na hraničním přechodu s Irákem v listopadu 2016.

Při kontrole u nich Turci našli letáky a fotografie, které podle turecké strany svědčily o tom, že oba Češi patří ke kurdským milicím YPG. Ty jsou v Turecku označovány za teroristickou organizaci, ačkoliv bojovaly v první linii proti Islámskému státu (ISIS). 

Soud v srpnu 2017 oba odsoudil Markétu a Mirka na 6 let a 3 měsíce do vězení. Předloni v červenci verdikt potvrdil turecký Nejvyšší soud. Ve vězení oba Češi strávili 44 měsíců a 11 dní, tedy více než polovinu trestu.

Petříček děkoval za vstřícný krok

„Na cestě domů je dvojice Čechů, která strávila 3,5 roku v tureckém vězení,“ potvrdil Petříček na tiskovce. „Markéta Všelichová vykonávala trest naposledy ve věznici v Izmiru a Miroslav Farkas ve věznici v Silivri,“ podotkl Petříček.

O propuštění Čechů jako první informoval v pátek odpoledne premiér Andrej Babiš (ANO). „Mají za sebou velmi náročné období a já jim přeji, aby se mohli co nejdříve vrátit ke svým rodinám a blízkým,“ podotkl a za dobrou práci děkoval BIS i ministerstvům zahraničí a spravedlnosti. Turecké straně pak poděkoval za „korektní jednání a vstřícnost“.

„Já bych chtěl především ocenit rozhodnutí turecké strany, já jsem ji poděkoval svému tureckému kolegovi za tento vstřícný krok. Záležitost se řešila na nejvyšší úrovni,“ říkal rovněž Petříček na tiskovce a zmínil mj. jednání Babiše s tureckým prezidentem Erdoganem, které se uskutečnilo loni na podzim.

Ve hře bylo domácí vězení

Podle informací Blesk Zpráv bylo původně ve hře propuštění do domácího vězení, to by ale dvojice Čechů musela vykonávat v Turecku, kde k tomu nebyly dostupné ani vhodné prostory. V Česku by Markéta a Mirek do domácího vězení jít nemohli. Všelichová v Turecku několikrát žádala o odpykání trestu v ČR - neúspěšně. Turecká amnestie se dvojice Čechů také týkat nemohla, protože v Turecku nelze propouštět odsouzené v souvislosti s terorismem. 

„Po celou dobu jsme také samozřejmě věnovali velkou pozornost zajištění nadstandardní konzulárních služeb pro oba občany od pravidelných návštěv, přítomnosti u soudů, zprostředkování kontaktů s jejich rodinami, ale také např. otázku jejich přemístění do mírnějších typů věznic, což i turecká strana nám vyhověla. Já jsem rád, že tímto tato záležitost by měla být ukončena,“ pokračoval Petříček. „Nejedná se o nějaký výměnný obchod, jedná se o mimořádné propuštění, o kterém se rozhodla turecká strana,“ ujistil.

Video  Češi Markéta a Mirek byli propuštěni z vězení v Turecku. Petříček promluvil o zdravotních potížích i karanténě  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Mirek měl zdravotní problémy

Markétu a Mirka nyní čeká 14dní karantény. „Především pan Farkas měl v průběhu věznění zdravotní problémy, což jsme samozřejmě s tureckou stranou opakovaně řešili,“ uvedl ministr zahraničí  s tím, že opakovaně s Turky řešili i otázku léků.

Zdravotní a psychický stav propuštěných Čechů nyní bude také předmětem pozorování v českém zdravotnickém zařízené, podotkl ministr. „Markéta Všelichová podle našich informací je v trochu lepším stavu, ale opět samozřejmě 3,5 roku ve vězení asi poznamená každého,“ dodal.

Jaronovaku ( 25. července 2020 13:07 )

Třeba přišli k rozumu.

sorgedoktor ( 25. července 2020 11:38 )

Mne to celkove neni jasne...Turecko jako stat z toho ze vezni 2 Cechy nic nema, propto jer asi pustili.Z hlediska obcansko pravniho naseho statu je to dost kuriosni..Se tam angazovali, ale jakou k tomu meli motivaci

snehulak ( 25. července 2020 08:34 )

Takže je vlastně pustili na "půlku" a Petříček si na nich plete červený svetr. Přitom v tom ale asi má prsty PUTIN, ZEMAN A PŘEDEVŠÍM BABIŠ A KOMUNISTI.

pfoto1 ( 25. července 2020 07:53 )

Ano, takže můžete pokračovat

montevideo ( 24. července 2020 21:44 )

Napíšou o nich knihu, natočí film a oni si budou válet šunky až do smrti. Ti nikdy nepracovali, tak proč by na tom měli cokoliv měnit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa