Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští vojáci míří do „sil velmi rychlé reakce“. Za NATO budou bojovat do pěti dnů

Autor: ČTK, for - 
2. ledna 2020
14:29

Česká armáda od začátku roku zařazuje 1000 vojáků do Sil velmi rychlé reakce NATO (VJTF - Very High Readiness Joint Task Force). V případě krize musí být schopni reagovat do pěti dnů. V pohotovosti budou po celý rok. Společně s prapory z Polska, Španělska a Velké Británie tvoří mezinárodní brigádu o velikosti asi 5000 vojáků. Armáda to ve čtvrtek uvedla na svém webu.

Do aliančních sil velmi rychlé reakce armáda vyčlenila úkolové uskupení, které vzniklo na základě 71. mechanizovaného praporu. Společně s vojáky z Hranice na Moravě do něj patří příslušníci 16 dalších armádních útvarů, ale i rumunská rota z 811. pěšího praporu Rumunska, s nimiž čeští vojáci v minulosti cvičili.

Podle velitele úkolového uskupení Petra Blechy začala intenzivní příprava na zařazení do VJTF v roce 2018. Představovala teoretickou přípravu i taktická cvičení s bojovými střelbami včetně účasti na zahraničních cvičení. Cvičit plánují i v letošním roce.

Síly velmi rychlé reakce aliance vytvořila po ruské anexi Krymu a dalších událostech na Ukrajině. Zajistit mají řadu úkolů v případě nutnosti okamžité reakce. „V současné době není v aliančních silách jednotka, která by byla akceschopnější,“ uvedla armáda.

VJTF mají k dispozici nejen pozemní sílu, ale i leteckou či námořní podporu. Kromě reakce při napadení některého z členů NATO musí být připraveny například podpořit mírovou operaci nebo zajistit pomoc při katastrofách. Jejich úkolem může být i okamžité nasazení k zajištění podmínek pro nasazení dalších jednotek.

zlymikes ( 2. ledna 2020 15:44 )

Za NATO budou bojovat do pěti dnů - přeloženo do češtiny "za ZÁJMY USA", tedy proti Rusku a popř. Číně. Teď jde o to, zda to těch pět dnů vydrží. K tomu by bylo vhodné zařadit do této brigády stratéga Novotného DiS z Řeporyjí a MUDr. Hřiba.

e.lesanova ( 2. ledna 2020 15:12 )

Po silvestrovských "manévrech" by si člověk snad šel rád odpočinout i do Afghá­nistá­nu..­..te­dy ti, kdo to "přežili"

Kazin ( 2. ledna 2020 14:44 )

Bože můj okupanti na startu 😂

Zobrazit celou diskusi