Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vánoční krveprolití v Afghánistánu: Talibán popravil 15 vojáků

Autor: ČTK - 
24. prosince 2019
11:36

Ozbrojenci povstaleckého hnutí Tálibán přepadli jeden z kontrolních bodů vládních bezpečnostních sil v provincii Balch na severu Afghánistánu a zabili nejméně 15 vojáků. O události informovala agentura Reuters s odvoláním na údaje poskytnuté místními úřady, afghánským ministerstvem obrany a Tálibánem. Jde o další útok islamistických vzbouřenců, kteří svoje aktivity v poslední době stále stupňují. Více než 18 let poté, co síly pod vedením Američanů svrhly tvrdý režim Tálibánu, mají afghánské vládní jednotky čím dál tím větší ztráty.

Navzdory zimnímu klidu v boji kvůli silnému sněžení v horách, kde Tálibán obvykle odpočívá a přeskupuje se před každoroční jarní ofenzivou, po celé zemi pokračují útoky na zranitelné bezpečnostní kontrolní body.

Představitel úřadů v okrese, kde se útok odehrál, Muhammad Júsuf uvedl, že kontrolní stanoviště obsazené vojáky a zpravodajskými agenty přepadlo několik desítek bojovníků Tálibánu, kteří zabili 15 příslušníků vládních sil.

Afghánské ministerstvo obrany naproti tomu přiznalo jen sedm mrtvých vojáků. Agentura Reuters k tomu nicméně poznamenala, že ministerstvo obvykle neuvádí přesné údaje o ztrátách vládních sil utrpěných při bojích s Tálibánem.

Hnutí, které se snaží ze země vypudit zahraniční síly a svrhnout Západem podporovanou vládu v Kábulu, na druhé straně naopak ztráty vládních sil nadsazuje. V souvislosti s uvedeným střetem, k němuž se přihlásilo, tvrdí, že bylo přinejmenším 20 vojáků zabito, šest zraněno a čtyři byli zajati.

Vzhledem k velkému nárůstu padlých v řadách afghánských bezpečnostních sil během letošního roku, se vláda rozhodla opustit stovky kontrolních stanovišť v odlehlých oblastech, která se stala lákavým terčem pro útoky Tálibánu.

Podle agentury Reuters v Afghánistánu od roku 2001 při bojích a různých útocích přišly o život desítky tisíc civilistů a příslušníků afghánských bezpečnostních sil a také 2400 amerických vojáků.

senneli ( 24. prosince 2019 14:27 )

𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

fotrhol ( 24. prosince 2019 14:16 )

Okupanti ať táhnou domů. Domácí si udělají pořádek po svém, jako vždy.

Petr drakouš ( 24. prosince 2019 12:31 )

Kdy pochopíme že v této zemi nelze vyhrát. Rusové pochopili po 10-ti letech. My po 18-ti ne a co to stálo peněz.

Zobrazit celou diskusi