Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Prokletý Bagrám: Zemřeli čtyři čeští vojáci. Brzy je následovali další tři

Autor: ČTK - 
8. července 2019
16:22

Sebevražedný atentát, jehož pachatel na sobě měl pravděpodobně uniformu afghánské policie, zůstává největší jednorázovou ztrátou české armády v mírových misích. Útok se stal před osmou ranní při patrole v okolí základny Bagrám ve východoafghánské provincii Parván. Vojáci v místě prověřovali místo možného odpalu nepřátelských raket na základnu a během svého úkolu se zapojili do rozhovoru s místními obyvateli. Následně se do davu vmísil útočník.

Útok na místě nepřežili četař Ivo Klusák, desátník Libor Ligač, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš, dva afghánští policisté a několik civilistů. Rotmistr Jaroslav Lieskovan zemřel na následky těžkého zranění 14. července v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. David Beneš byl příslušníkem 41. mechanizovaného praporu ze Žatce. Zbývající vojáci patřili ke 43. výsadkovému praporu z Chrudimi.

"Čím intenzivněji se bude bojovat v Afghánistánu, tím nižší je riziko, že budou zasaženi i nevinní civilní čeští občané. V tomto je hluboký smysl jejich boje a v tomto je hluboký smysl jejich obětí," řekl v červenci 2014 prezident Miloš Zeman v reakci na útok. Všech pět padlých českých vojáků vyznamenal prezident Zeman v říjnu 2014 medailí Za hrdinství in memoriam, obdobně postupoval i v dalších případech.

Za 17 let nasazení české armády v Afghánistánu zahynulo 14 českých vojáků, prvního připravila o život lavina kamení a bahna v květnu 2007. První ztrátou při útoku byla smrt vojenského policisty v březnu 2008. Zatím posledním padlým byl loni v říjnu psovod, jehož na základně Šindánd v provincii Herát zastřelil afghánský voják. Druhým nejhorším dnem pro českou armádu byl v Afghánistánu 5. srpen 2018, kdy při útoku sebevražedného atentátníka u základny Bagrám zemřeli tři vojáci.

"Nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky v Afghánistánu," reagoval loni 10. srpna na útok náčelník českého generálního štábu Aleš Opata. Lidové noviny 17. října napsaly, že české speciální síly zabily v Afghánistánu jednoho z organizátorů útoku a dalšího zajaly. Podle deníku na pachatele zaútočila 601. skupina speciálních sil generála Moravce z Prostějova. Někteří odborníci zveřejnění informace kritizovali s tím, že může ohrozit české vojáky či místní spojence.

Mise v Afghánistánu stála českou armádu životy největšího počtu mužů, během nasazení v zahraničí ale zemřeli vojáci také v Iráku, Bosně nebo Kosovu. Většinou ovšem při nehodách, například koncem října 1998 zahynula tříčlenná posádka vrtulníku Mi-17 českého kontingentu mezinárodních sil SFOR, když se jejich stroj zřítil nedaleko hercegovského města Tomislavgrad. Největší ztráta spojená s bojovými operacemi před Afghánistánem postihla české vojáky v srpnu 1995, když při chorvatském ostřelování pozorovacího stanoviště OSN poblíž města Gospić zahynuli dva muži.

Kromě sebevražedného útoku u Bagrámu v červenci 2014 přišla česká armáda o pět vojáků ještě jednou, a to během silniční nehody v prosinci 2004. Vojenské nákladní auto převážející členy speciální jednotky, kteří se vraceli do Prostějova z výcvikového prostoru Hamry, tehdy vjelo na železničním přejezdu u Vrahovic na předměstí Prostějova před rychlík. Znalec tehdy uvedl, že řidič - který také zemřel - mohl mít špatný výhled na světelnou signalizaci na přejezdu.

 

pfoto1 ( 8. července 2019 17:56 )

Víc takových hrdinů, kteří z přesvědčení chrání v cizích válkách spánek našich dětí a náš způsob života...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání