Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Metnar rozdal českým vojákům v Afghánistánu vánoční dárky. A oznámil novinku

Autor: ČTK, tsv - 
23. listopadu 2019
08:41

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) navštívil české vojáky v Afghánistánu. Na spojenecké základně Bagrám se setkal s jejím velitelem, uctil památku padlých českých vojáků a předal vánoční dárky. Ministra do Afghánistánu doprovodila trojice sportovců, profesionální silák Jiří Tkadlčík a úspěšné sportovkyně v takzvaném crossfitu Soňa Karásková a Patricie Ježková. Během návštěvy ministr oznámil, že česká armáda na konci března ukončí ostrahu spojenecké základny. 

„Přijel jsem navštívit a podpořit naše vojáky a poděkovat jim za jejich nelehkou práci,“ řekl na základně ČTK, České televizi a televizi Prima ministr.

Na Bagrám přiletěl v pátek ráno místního času (v noci ze čtvrtka na pátek středoevropského času). V plánu měl také navštívit Kábul, kde by se setkal se zástupci spojenecké mise Resolute Support, navštívil českou ambasádu a české jednotky, které v Kábulu působí. Kvůli počasí byl ale přelet do hlavního města Afghánistánu zrušen a Metnar se do Česka vrátil oproti původnímu plánu o několik hodin dříve.

Nejpočetnější česká jednotka v Afghánistánu sídlí právě na Bagrámu, kde má asi 170 vojáků strážní roty na starosti vnější ostrahu základny. Vyjíždějí proto do jejího okolí, kde se snaží omezit nepřátelské aktivity povstalců. Ti až několikrát týdně základnu ostřelují raketami. Ve strážní rotě slouží v současné době především vojáci ze 43. chrudimského výsadkového praporu. Na základně působí i jednotka s bezpilotními letadly Scan Eagle nebo specialisté EOD, kteří mají na starosti odstraňování výbušnin.

Metnar jejich působení ocenil, označil ho za vysoce profesionální. „Je vidět, jak ti vojáci jsou angažovaní. Jsem na ně hrdý,“ zdůraznil ministr. Je podle něj potřeba, aby česká armáda bojovala proti terorismu v místech, kde vzniká.

Česká republika má zároveň vojáky v Kábulu a na dalších místech Afghánistánu, kde jsou součástí velitelství mise, pomáhají s výcvikem afghánských bezpečnostních sil nebo chrání českou ambasádu.

Vojáky dříve přijel podpořit i Landa

S delegací ministra do Afghánistánu přiletěla i trojice sportovců. Tkadlčík, který závodí v soutěžích takzvaných strongmanů, roztlačil mnohatunové obrněné vozidlo MRAP, Ježková s Karáskovou pro vojáky uspořádaly soutěž v crossfitu, tedy způsobu funkčního tréninku. Podobně v minulosti přijeli české vojáky v Afghánistánu podpořit třeba zpěvák Daniel Landa, členové legendárního Divadla Sklep nebo televizní kuchař Jiří Babica.

Metnar novinářům řekl, že na české vojáky slyší jen chválu a je na ně pyšný. Bezpečnostní situaci v Afghánistánu označil za poměrně složitou. Poukázal na to, že se v zemi stále čeká na vyhlášení zářijových výsledků prezidentských voleb. Očekává, že po jejich zveřejnění opět budou obnoveny nyní přerušené mírové rozhovory. „Do té doby si přeji, aby situace neeskalovala,“ řekl. I k tomu podle něj slouží nasazení českých vojáků a jejich přítomnost.

Češi do Afghánistánu vyšlou chirurgy

Metnat během návštěvy rovněž promluvil o tom, že česká armáda na konci března ukončí ostrahu spojenecké základny Bagrám. Čeští vojáci se společně se spojenci starali o vnější bezpečnost letecké základny více než šest let. Armáda se v Afghánistánu bude nově soustředit na výcvik afghánských speciálních sil, do země pošle také lékaře. Strážní rota má v současné době asi 170 vojáků. Při ostraze spojenců zahynulo v uplynulých letech několik českých vojáků.

Bagrám v současné době hlídá již 13. česká strážní rota. Svůj úkol začala plnit v říjnu, v zemi by měla zůstat do konce března. Poté se podle Metnara předpokládá, že česká armáda svou strážní činnost na základně ukončí. Ministr poznamenal, že reorganizace sil nastává i u jiných koaličních jednotek. „My budeme hlavní důraz klást na to, abychom se zaměřili na to, co je nejvíce žádáno, a to znamená podporu a mentoring speciálních a bezpečnostních sil,“ řekl Metnar. Dodal, že od počátku příštího roku také armáda do země vyšle vojenský chirurgický tým.

Strážní rota je nejpočetnější českou jednotkou v Afghánistánu. Další vojáci působí v Kábulu a v dalších místech v provinciích, a to včetně speciálních sil. Celkem má v současné době česká armáda v Afghánistánu asi 250 vojáků.

Při ostraze bagrámské základny padli v roce 2014 čtyři čeští vojáci, pátý zemřel po převozu do České republiky. V roce 2017 také zemřel další voják, který byl vážně zraněn v roce 2014 při jiném incidentu. Loni pak česká armáda u Bagrámu ztratila další tři vojáky, kteří zemřeli po sebevražedném útoku.

Zástupce velitele roty P. H. (z bezpečnostních důvodů armáda celá jména vojáků nezveřejňuje) ČTK řekl, že úkolem strážní roty je vnější ochrana okolí základny. Vojáci vyjíždějí do několikakilometrového okolí základny na hlídky, při kterých se snaží například zamezit odpalování povstaleckých raket na Bagrám. Pomáhají také afghánským policistům a vojákům při výcviku.

choseeeee ( 24. prosince 2019 12:52 )

bože ty jsi ale kr... chcípni

Evka4 ( 23. listopadu 2019 16:04 )

Jako máma jsem byla úplně hotová ze smrti našich vojáků. Obrečela jsem to. Když jsem pak v televizi viděla mámu jednoho z padlých, jak souhlasí s odchodem druhého syna do Afganistánu, měla jsem dost. Už tyhle lidi nelituju, ať tam pochcípaj třeba všichni. Jde jim jen o prachy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa