Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zavražděného primátora (†53) si připomíná celé Polsko. Začal celostátní smutek

Autor: ČTK, nkov - 
18. ledna 2019
19:00

Celé Polsko si v pátek připomíná památku gdaňského primátora Pawla Adamowicze (†53), který v pondělí zemřel po nedělním vražedném útoku. Stažením vlajek na půl žerdi začal v 17 hodin státní smutek. V gdaňské loděnici, která se začátkem 80. let stala symbolem odporu proti komunistickému režimu, se odpoledne sešli zastupitelé samospráv z celé země, aby zesnulému vyjádřili úctu. Pohřeb se uskuteční v sobotu.

Šéfa gdaňské radnice v neděli během charitativní akce pobodal muž (27), kterého policie po činu zadržela. Lékaři se vážně zraněného snažili zachránit pětihodinovou operací, ale Adamowicz na druhý den zraněním podlehl. Starostou Gdaňsku byl nepřetržitě od roku 1998 a v gdaňské samosprávě působil již od jejího vzniku v roce 1990.

Rakev s Adamowiczem byla od čtvrtka vystavena v gdaňském Evropském centru Solidarity. V páteční podvečer se s rakví vydalo procesí k bazilice Panny Marie, kde v sobotu v poledne začnou hlavní pohřební obřady se mší. Účast slíbili nejvyšší polští představitelé, včetně prezidenta a předsedy vlády, a také šéf Evropské rady Donald Tusk.

Video  Útočník vážně zranil starostu polského města Gdaňsk  - Youtube
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi