Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Výbuch bomby na dálnici za plného provozu: Izrael zasypaly rakety z Pásma Gazy

Autor: ČTK - 
12. listopadu 2019
10:45

„Z Pásma Gazy byl na Izrael odpálen značný počet raket,“ uvedl dnes mluvčí izraelské armády Jonatan Konrikus s tím, že se armáda připravuje na „několikadenní střety“. Izraelská protiraketová obrana tak měla pořádně napilno. Videa ze sociálních sítí ukazují, že se řadu raket podařilo sestřelit, některé však nikoli.

Z palestinského Pásma Gazy bylo do Izraele dnes ráno odpáleno mnoho raket. Podle agentury Reuters to oznámila izraelská armáda s tím, že očekává několikadenní střety.

Nejnovější napětí přichází poté, co Izrael v Gaze zabil vysoce postaveného člena militantní skupiny Islámský džihád. Podle listu The Times of Israel proti raketám z Gazy zasáhla izraelská protivzdušná obrana. V Tel Avivu mezitím zazněly varovné sirény.

Izrael ráno před zahájením palestinské raketové palby zasáhl dům vyššího velitele Islámského džihádu v Pásmu Gazy. Uvedl, že Bahá abú Atta inicioval několik příhraničních útoků na Izrael a plánoval další. Armáda v prohlášení Attu označila za „tikající bombu“ s tím, že v brzké době plánoval teroristické útoky. Izrael dnes zasáhl také dům představitele Islámského džihádu v Damašku a zabil jeho syna.

Ozbrojenci v Gaze na kroky Izraele reagovali odpálením raket. „Jdeme do války. Netanjahu překročil všechny červené linie atentátem na velitele Jeruzalémských brigád (ozbrojeného křídla Islámského džihádu) Bahá abú Attu. Budeme reagovat tvrdě, “ uvedl velitel Islámského džihádu Zijád Nachla.

Zraněný muž i výbuch na dálnici

V Gan Javne v centrálním Izraeli podle zdravotnických služeb střepiny lehce zranily muže. V jižním Izraeli dělostřelecký granát podle The Times of Israel zapálil pole. Policie preventivně uzavřela silnice v blízkosti Pásma Gazy.

Video izraelské obrany pak ukazuje výbuch na dálnici během plného denního provozu.

U Tel Avivu systém protivzdušné obrany patrně sestřelil několik raket, což ukazuje další video. Později armáda uvedla, že na Izrael bylo odpáleno 50 raket a 20 z nich sestřelil protiraketový systém Železná kupole.

Mezinárodní Ben Gurionovo letiště oznámilo, že provoz omezovat nebude. Podle The Times of Israel ale byly dnes na pokyn armády uzavřeny školy mezi hranicí s Gazou a Tel Avivem.

Nejprve úřady v jižním a centrálním Izraeli vyzvaly civilisty, aby zůstali doma a nechodili do práce, pokud to není naprosto nutné. Později úřady uvedly, že obyvatelé centrálního Izraele i Tel Avivu mohou do práce, pokud budou v blízkosti krytu.

sorgedoktor ( 12. listopadu 2019 14:36 )

Hm no..My Cesi to optavdsu nechapem..

prudentiacz ( 12. listopadu 2019 11:56 )

to je pořád dokola /*debilove*/

Zobrazit celou diskusi