Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman vzpomněl 14 mrtvých Čechů na misích i zradu v Mnichově. A těší ho nové drony

Autor: simao, ČTK - 
15. října 2019
11:26

Chodí s obtížemi o holi, politika se však dle něj nedělá nohama, upozorňuje Miloš Zeman, který je zároveň i vrchním velitelem ozbrojených sil ČR. Právě proto dnes vystoupil v Domě armády s projevem při příležitosti 100. výročí vzniku generálního štábu. Témata jeho projevu? Mnichovská zrada spojenců, 14 mrtvých Čechů na misích, které však mají dle prezidenta smysl, ale i armádní rozpočet a investice včetně nového praporu dronů.

Miloš Zeman usedl po boku premiéra Andreje Babiše (ANO) a také náčelníka generálního štábu Aleše Opaty. A nejdříve začal historickým okénkem. Vzpomněl mnichovskou zradu, kdy se mocnosti dohodly 29. září 1938 na ústupku Adolfu Hitlerovi a obětovaly české Sudety. Češi se podrobili bez většího odporu - navzdory pásu pohraničních pevností.  

Měli Češi bojovat, klást odpor Hitlerovi?

„Postupně se vyvíjela armáda moderní, vyzbrojená a nadšená, ale armáda zrazená. Francie sladká, hrdý Albion a my je milovali. Přemýšlel jsem mnohokrát o tom, zda jsme měli bojovat samostatně. Je to těžká otázka. Po anšlusu Rakouska se domnívám, že při obnažení jižního boku naší obrany by tento boj byl pravděpodobně beznadějný, i když v opačném případě bych se k obraně asi přimlouval,“ uvedl v úterý Zeman během svého projevu.

Současné české armádě popřál dvě procenta HDP ze státního rozpočtu, což je cíl, ke kterému mají směřovat všechny země NATO. „Mimochodem v letech 1998 až 2002 to byla naprostá samozřejmost a já nevím, proč se z toho teď dělají takové hrátky,“ podotkl Zeman a dodal: „Chtěl bych zdůraznit, že armáda by měla především investovat.“

Zeman si rýpl do vojenských komentátorů

Jedna z armádních investic Zemana vyloženě těší. A to drony. Podle Zemana jde o  „věc, která je tak trochu moje záliba i moje přesvědčení“. „Před dvěma lety jsem na velitelském shromáždění doporučoval, aby se armáda vyzbrojila drony. Nesetkal jsem se s příliš velkým nadšením, zejména mezi vojenskými komentátory, jejichž vědomosti jsou nepřímo úměrné jejich sebevědomí,“ rýpl si prezident.

„Nicméně praxe, nikoli naše praxe, ale praxe ve světě prokázala, že drony umějí bojovat. A já jsem proto rád a oceňuji to, pane generále, že bude zřízen prapor dronů. A doufám, že to nebudou žádné hračky, ale že to budou plně bojeschopné drony. Pozorovací, ale i bojeschopné. A že tedy bude šetřit naši živou sílu,“ pochvaluje si Zeman.

Miloš Zeman na vojenské základně v Náměšti: Prezident si prohlédl i drony Miloš Zeman na vojenské základně v Náměšti: Prezident si prohlédl i drony | Foto Blesk - Jiří Čada

Prezident hájil mise

Prezident hájil přitom i armádní mise. „Jsem často kritizován, že podpruji mise a že dělám z české armády expediční sbor. Za prvé to není pravda, za druhé v těchto misích, i když jsou výcvikové, našlo, bohužel, smrt 14 vojáků české armády,“ připomněl Zeman padlé (nejen) v Afghánistánu.

„A teď vám řeknu něco, co bude možná znít velmi cynicky. I tyto oběti ukazují, že naše armáda traumatizovaná minulou historií, kdy nemohla bojovat, opět bojuje,“ pochvaloval si s tím, že cílem má být armáda nejen bojeschopná, ale i bojující.

Video  Armádní historik Eduard Stehlík: Rakve zakryté českou vlajkou, na to se nedá zvyknout  - Jakub Veinlich, Blesk TV
Video se připravuje ...

„I přes devastaci komunistickým režimem se během těchto desíti let československá, respektive česká armáda dokázala neuvěřitelně rychle zapojit do mezinárodních vojenských misí. Ať už to byly operace Pouštní štít a Pouštní bouře v roce 1991 v Kuvajtu, nebo mise IFOR v Bosně a Hercegovině. Nelze nevzpomenout skvělé nasazení vojáků během katastrofálních povodní na Moravě v roce 1997,“ připomněl šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Na zahraničních cestách se prý setkává s respektem k české armádě. „Mohu potvrdit, že naši vojáci mají ve světě velmi dobré jméno a skvělou pověst. Kdybychom k tomu přidali více odvahy a rychlosti v modernizaci armády, bylo by to téměř dokonalé,“ podotkl.

Babiš: Mezi vojáky chodím často

Podle Andreje Babiše má Česko skvělé vojáky, zaspalo ale dobu ve zbrojení armády. „Žijeme ve světě, ve kterém musíme zbrojit a to masivně, musíme nabírat vojáky,“ řekl. „Naše zbraně jsou legendární a je velká škoda, že jsme od toho odešli,“ posteskl si.

„Já samozřejmě mezi vojáky chodím často, mám přehled o jejich technice a je mi velice líto, že po té revoluci jsme se rozhodli, že vlastně zdecimujeme naši zbrojařskou výrobu a že jsme ani moc nevěnovali pozornost naší armádě. I ten počet vojáků. Včera tady byl premiér Kambodže. 15 milionů obyvatel, má 120 tisíc vojáků. Všude kde chodím po světě s ekonomickými misemi, bohužel všichni chtějí zbojařskou techniku. Všichni zbrojí. A my 30 let po revoluci máme stále ruské radary,“ podotkl Babiš. 

Zmínil i přípravu zákona, aby vláda mohla schvalovat mise ještě před souhlasem Sněmovny.  Evropa by se podle něj měla v souvislosti s posledním vývojem zamyslet nad zajištěním bezpečnosti svých občanů. Návrh evropské armády označil za nesmysl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa