Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi budou velet misi EU v africkém Mali, oznámili Babiš s Metnarem

Aktualizováno -
20. listopadu 2019
15:45
Autor: ČTK - 
20. listopadu 2019
14:45

Česká armáda příští rok převezme velení výcvikové mise Evropské unie v Mali. Na velitelském shromáždění to dnes řekli premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Čeští vojáci budou mít půlroční velitelskou zodpovědnost. Součástí štábu by mohli být i Slováci. Velitelem bude ředitel Agentury komunikačních a informačních systémů brigádní generál František Ridzák, řekl ČTK Metnar.

Česká republika má v současné době v zemi asi 120 vojáků. Na starosti mají ostrahu velitelství mise v hlavním městě i výcvikové lokality Koulikoro. Převzetí velení mise si podle Metnara nevyžádá navýšení současného mandátu. V čele mise bude stát český velitelský štáb. Metnar na tiskové konferenci řekl, že by do něj mohlo být zapojeno až pět slovenských vojáků. Obě země o tom nyní jednají.

Hlavním úkolem mise je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády, která bojuje proti islámským radikálům. Podle Metnara v ní slouží přes 600 vojáků z více než 20 zemí.

Souběžně s misí Evropské unii v Mali také má svou misi MINUSMA Organizace spojených národů (OSN). Ta si klade za cíl zajistit bezpečnost a vytvořit podmínky pro další humanitární a politickou asistenci malijské vládě. Česká armáda v ní má v současné době pět vojáků.

Nejvíce vojáků má česká armáda v Afghánistánu, kde například hlídají spojeneckou základnu Bagrám. Další jednotky slouží v Pobaltí v předsunuté alianční přítomnosti, v Iráku, na Sinaji nebo na Balkáně. Každé vyslání vojáků musí schválit vláda a Parlament. Současný mandát je platný do konce roku 2020. Ministerstvo obrany proto už nyní připravuje návrh na další roky.

Video  Metnar o obraně i státním svátku: 28. říjen bere jako nejvýznamnější den  - Blesk - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zdenekksevratiI ( 20. listopadu 2019 20:49 )

Tak jeď na tu dovolenou s nimi, zm.rrrrde!

zlymikes ( 20. listopadu 2019 15:21 )

to by bylo penízků na platy učitelů a personálu, protože mi nějak smysl naší účasti u mohamedánů uniká. Jestli to nebude nutnost pro povýšení lampasáků. My na vojně dostali jako velitele baterie z kanceláře štábu kapitána jen proto aby dostal majorskou hvězdu. Za rok šel zpátky do svého kutloch

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa