Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pohřeb tragicky zesnulého docenta (†43): Měl se konečně stát tátou, pláče pro Jardu rodina

Autor: ula, sab, Michal Wolf - 
6. prosince 2019
12:55

Rodina, přátelé i akademická obec se dnes loučili s tragicky zesnulým docentem Jaroslavem Křivánkem (†43) z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Náhlý odchod otřásl všemi, kdo jednoho z nejmladších docentů v Česku znali. Do obřadní síně v Lounech přijeli i studenti a a zaměstnanci Matfyzu. A během obřadu odhalila v emotivním projevu jeho sestřenice smutnou zprávu: Jaroslav se měl stát otcem.

K obřadní síni v Lounech dorazil autobus vypravený firmou, kterou Křivánek spoluzakládal. V autobuse přijeli nejen zaměstnanci, ale také studenti Matfyzu, kde Křivánek působil. Podle odhadu reportéra Blesk Zpráv dorazilo na obřad 250 lidí, 100 lidí se nedostalo dovnitř a zůstalo před obřadní síní.

Na úvod zazněla skladba Holubí dům od Jiřího Schelingera a Wish You Were Here od Pink Floyd. „Pamatuju Jardu jako dítě, byl to bezproblémový kluk. Nemůžu tomu uvěřit,“ sdělil jeden ze smutečních hostů Karel P.

Sestřenice: Měl se konečně stát tátou

Slova se ujala sestřenice Jaroslava: „Slovy nedokážu vyjádřit, jak moc mě mrzí a bolí, že právě takhle nás musel opustit Jára. A to ve chvíli, kdy se měl konečně stát tátou.“ 

„Díky své povaze a nakažlivému smíchu si získával přátele za velkou louží, v Evropě i za humny v Praze. Byl to tak veselý člověk. Jen jednou mi vynadal, když jsem v pěti letech zašlápla mravenčí vajíčko. Tak si ho budu pamatovat, jako kluka, který se zastával i mravence,“ pokračovala v emotivním projevu sestřenice a slíbila, že nyní budou všichni oporou jeho přítelkyni. 

Na závěř vyprovodila Jaroslava na poslední cestu skladba od Beatles  Yesterday.

Špička v oboru

Na sociálních sítích truchlí pro Jaroslava celá řada jeho známých i kolegů. Hovoří o něm jako o špičce v oboru, skvělém a empatickém člověku, který měl nakažlivý úsměv, dobrodruhovi a mimořádně plodném badateli. Hold mu vzdal i divadelní soubor, kterého byl součástí, a firma, kterou spoluzakládal.

„Ve svém oboru pro nás byl velmi důležitý, je to pro fakultu veliká ztráta. Mnoho studentů a doktorandů mělo zájem o něj jako o vedoucího,“ uvedl Jan Kratochvíl, děkan Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, kde docent Jaroslav Křivánek působil posledních devět let svého života.

„Prázdné místo, které po Jaroslavovi zůstane, půjde po odborné i lidské stránce jen stěží zaplnit,“ píše se v oficiálním prohlášení fakulty.

V roce 2014 byl Křivánek za svoji práci v počítačové grafice zařazen do prestižního seznamu inovátorů ze střední a východní Evropy „New Europe 100”.

Kondolence přicházejí i ze zahraničí. Jaroslav obhájil doktorát ve Francii, poté dlouhodobě působil na University of Central Florida a Cornell University v USA. „Nemohu uvěřit, že už Jara nikdy neuvidím. Měli jsme před sebou ještě tolik dobrodružství,“ napsal jeden z truchlících z Dublinu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

v_kral ( 8. prosince 2019 20:40 )

Data se sbírají různě - někdo je sbírá počítáním kytek, někdo pipetováním v laborce, někdo otravuje lidi dotazníkama, někdo jezdí na člunu po rybníce a nabírá vodu a někdo kvůli tomu musí třeba snímkovat z výšky. Ale samozřejmě chápu, že pro člověka nepohybujícího se ve vědě může znít slovní spojení "sběr dat" humorně.

Zaklinac ( 7. prosince 2019 20:50 )

Tomik007..ty jsi curak,vid.

Zaklinac ( 7. prosince 2019 20:47 )

Ivoa­dler­...Mys­lím,že je v této chvíli úplně zbytečná tvoje debilni poznámka..

ivoadler ( 7. prosince 2019 15:52 )

Tady u toho článku jsem se nechtíc pobavil. Zemřel univerzitní profesor, ovšem on to byl jen docent, Jaroslav Křivánek. Ví redaktoři Blesku, jaké jsou pedagogické hodnosti?

hrneczuhrinevsi ( 7. prosince 2019 07:59 )

Je divný, že Plesk ještě nevyoatral co přesně se mu stalo

Zobrazit celou diskusi