Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výtvarníka Černého vyhodili z letadla a roztrhali mu letenku. Měl být opilý

Autor: Mii - 
26. října 2019
21:42

Bruselská konference Revolution Is Not a Garden Party (Revoluce není zahradní slavnost) se bude muset obejít bez jednoho ze svých hlavních řečníků. Výtvarník David Černý na ni nedoletěl, jelikož nebyl vpuštěn do letadla. Personál mu roztrhal letenku, neboť měl být opilý. Umělec to popírá.

Černý o incidentu informoval na svém facebooku, kde napsal: „ČSA mě dnes nevpustily na palubu letadla do Bruselu, neb jsem se jim nelíbil. Takže zítra tam na konferenci bohužel nejsem… sorry.“

Let, kterým měl letět, nebyl od ČSA. Provozuje jej společnost Brussels Airlines, která má jen pronajatá letadla. Její mluvčí Wencke Lemmesová-Pireauxová pro server iRozhlas.cz potvrdila, že s jednou osobou se dnes vyskytl problém. „Potvrzuji, že dnes nebyl vpuštěn na palubu letu Brussels Airlines SN2810 z Prahy do Bruselu pasažér. Zmiňovaný pasažér byl pod vlivem alkoholu a měl neobvyklé chování. Nebylo mu umožněno nastoupit na palubu z bezpečnostních důvodů,“ napsala mluvčí.

Černý však popírá, že by alkohol požil. Po incidentu si podle svých slov dokonce zajel do motolské nemocnice, kde si nechal udělat test alkoholu. Tvrdí, že dopadl negativně. Stojí si proto za tím, že se personálu jednoduše nelíbil – ani mu dle jeho vyjádření v první moment nikdo z letadla nesdělil, proč nebyl vpuštěn. „Řekli mi, že můj doprovod letět může, já ne, nelíbil jsem se prý pilotovi,“ je přesvědčený Černý.

Diskutovat měl o revolučním podzimu

Konference se v Bruselu koná k příležitosti 30letého výročí konce komunistického režimu v Evropě, pořádají ji zástupci Polska, Česka, Estonska nebo Slovenska. Černému jeho účast platila česká ambasáda. Vystoupit na ní mají například také politolog Jiří Přibáň či mluvčí Charty 77 Petruška Šustrová.

Černý je s revolucí spojován zejména kvůli sovětskému tanku přemalovanému na růžovo. Je rovněž autorem sochy trabantu s nohami, který má připomínat útěk lidí z východního Německa přes ambasádu v Praze z roku 1989.

agfor ( 27. října 2019 12:32 )

Do Brusele mohl jet na kole. Gréta a její gréténi by mu to vysvětlili.

defakto ( 27. října 2019 11:51 )

... měli toho "umělce" vyhodit zrovna za letu !

jajanene ( 27. října 2019 10:39 )

Vidím, že názor místních na onoho rádoby umělce je celkem ustálený, takže jenom stručně - je to tak !!!

majojo ( 27. října 2019 10:08 )

Neměl na jízdenku. A Karel ani Ivana mu na ni nepřispěli.

vladimir1950 ( 27. října 2019 10:07 )

Ten tzv. "umělec a performen" Černý je nebetyčné ho va do, měli mu ještě na odchodnou dát pár facek, za ta svá "veledíla" si to plně zaslouží!

Zobrazit celou diskusi