„Mrakodrapy mohou být kontroverzní z mnoha důvodů, ať už proto, že mění zažité panoráma města, nebo proto, že mají negativní dopad na místní. Někdy se ale objeví takový, který zkrátka uráží estetické cítění obyvatel,“ stojí v úvodu článku, jejž na svém webu publikovala americká zpravodajská stanice CNN 26. září.

Mezi takovými zmiňuje projekt mrakodrapu Tulip (Tulipán), který navrhla architektonická kancelář Foster + Partners. Budova, jež měla vyrůst v Londýně a již londýnský starosta Sadiq Khan prozatím zamítl, mezi Brity vzbudila vášně zejména kvůli svému tvaru, který kromě tulipánu připomíná i penis. V patách je mu podle webu právě plánovaná Top Tower. „Vypadá, jako by ropný tanker narazil do administrativní budovy,“ uvádí autor článku. Stavba skutečně připomíná loď zapíchnutou do země, má prý evokovat postapokalypticé výjevy a připomínat ekologické hrozby, kterým lidstvo čelí v souvislosti s globálním oteplováním.

Budova, jež má navazovat na novou téměř kilometrovou pěší zónu, která vede od stanice metra Nové Butovice přes centrální Sluneční náměstí ke stanici metra Hůrka, je určená pro nájemní bydlení, v nižších patrech pak mají vyrůst kanceláře i multifunkční kulturní centrum, jež bude propojené s veřejně přístupnou střešní zahradou. Chybět nebudou ani obchody a v podzemí parkovací místa pro veřejnost. Na úplném vrcholu stavby má být veřejně přístupná vyhlídka. 

„Projekt připravujeme již více než dva roky a finální podobě předcházelo osm jiných variantních řešení. V průběhu této doby jsme sbírali a stále ještě sbíráme podněty od odborníků, dotčených orgánů státní správy a samosprávy a samozřejmě i místní veřejnosti,“ uvedl předseda představenstva společnosti Trigema, jež chce věž za dvě miliardy postavit, Marcel Soural. Pokud bude záměr schválen, mohlo by se začít stavět v roce 2021, stavba potrvá tři roky.

Fotogalerie
5 fotografií