Ještě v roce 2001 vlastnil celé území pod Slunečním náměstím magistrát hlavního města. Už v této době apelovala radnice Prahy 13, ať se najde pro lukrativní a nezastavěnou oblast vhodné využití. Několikrát se radnice snažila pozemky o rozměru 40 tisíc metrů čtverečních získat. V roce 2013 pak magistrát polovinu směnil se soukromým investorem.

Dosud na prodaném území nevznikla žádná zástavba, i když by tu podle územního plánu mohly vyrůst masivní výškové budovy: „Na tomto pozemku je nyní územním plánem umožněna až osmipatrová výstavba. V novém Metropolitním plánu, resp. v jeho návrhu, je výstavba až 12 pater, maximálně 40 m. Je třeba rozpoutat debatu k tomuto tématu, protože bychom neradi, aby se zbylý pozemek dostal do rukou soukromého investora,“ promlouval v prosinci 2018 starosta Prahy 13 Petr Vodrážka (ODS) k pražským zastupitelům. 

Budoucí zástavba

Pražští radní dnes uložili IPR připravit zadání architektonicko-urbanistické studie. „Studie prověří možnosti limitů zástavby v části toho území a úpravy veřejného prostranství ve větší části toho území,“ prozradil náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu) a dodal: „Byl bych rád, kdybychom měli zadání třeba do prázdnin a pak další rok na práce.“

Podle Hlaváčka by mohl být maximální výškový limit upravený na šest pater, ale je to pouze jeho odhad a konkrétní výškový limit upraví studie. V oblasti by také rád viděl i určité procento bytů. Původní architekt tohoto území Ivo Oberstein totiž počítal s tím, že bude volný pozemek částečně zastavěn byty. Radnice Prahy 13 tu zase chtěla mít multifunkční centrum, jejich záměr však v prosinci 2018 zastupitelstvo magistrátu zamítlo s tím, že se nejprve vypracuje komplexní studie: „Teď se předpokládá na tomto území veřejný multifunkční dům. Může to být společenský sál přiměřeného rozsahu, protože v okolí teď nic není, ale já bych byl osobně rád, kdyby tam přeci jen nějaké procento bydlení bylo,“ říká náměstek. Další variantou je také vznik parku.

Fotogalerie
3 fotografie