Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jágr reaguje na metál od Zemana. Obava o jméno a prosba legendy: „Všeho moc škodí“

Autor: Jakub Tomek - 
7. května 2019
05:02

Jeden metál už má. A teď mu možná prezident Miloš Zeman (74) připne na klopu ještě jeden nový, vyššího stupně. Jaromír Jágr (47), který se pyšní jedním olympijským zlatem, tak bude mít rovnou dvě hradní medaile! Co na to samotná hokejová superstar? Prý se bojí, aby na jeho jméno už lidé nebyli alergičtí…

Jágr to v poslední době »schytal« za to, že letěl s prezidentskou delegací do komunistické Číny. Co na to Zeman? V nedělním pořadu Blesku S prezidentem v Lánech mu vzkázal, ať se nenechá otrávit. A hlava státu dokonce uvažuje o další medaili pro druhého nejproduktivnějšího hráče historie NHL.

Medaili Za zásluhy II. třídy už mu roku 2010 dal Václav Klaus (77). „Já netušil, že Jaromír Jágr má medaili nižší třídy. Myslím si, že tohle je výborná příležitost, jak z druhé třídy udělat první třídu,“ řekl Zeman Blesku.

Jágr: Nechte moje jméno odpočinout

Sám hokejista prý vyznamenání neřeší, jen už ho nebaví humbuk kolem jeho osoby. „V tuhle chvíli mám důležitější věci na práci a nechci se k tomu vůbec vyjadřovat,“ napsal Blesku. „Nechte jménu Jágr trochu odpočinout. Nechci, aby na něj lidé byli alergičtí. Znáte to, všeho moc škodí,“ dodal později v esemesce.

Zeman uděluje jen nejvyšší

Zatímco řády se až na výjimky takzvaně propůjčují, medaile se udělují. To znamená, že pokud Jágr 28. října opravdu dostane medaili s jedním pruhem (I. stupně), tu se dvěma proužky (II. stupně), již dostal od Klause, nikomu vracet nebude. A když se bude chtít opravdu vytáhnout, prostě si je na sako připne obě.

Zajímavé na tom je však i to, že když Zeman coby prezident-nováček roku 2013 poprvé vyznamenával, slíbil, že bude udělovat řády a medaile nejvyšších tříd. „Zákon o státních vyznamenáních mi umožňuje udělit medaili Za zásluhy I., II. a III. třídy. Kdo jsem já, abych o tom měl právo rozhodovat? Kromě toho se domnívám, že by to bylo ponižující i pro samotné vyznamenané,“ řekl. A toho se drží dodnes.

Má na to právo, ale…

Blesk se na tuto prezidentovu praktiku ptal odborníka na etiketu a bývalého mluvčího prezidenta Václava Havla (†75) Ladislava Špačka (69). „Ve stanovách státních vyznamenání je rozptyl různých tříd a stupňů jasně stanoven, aby bylo možné rozlišovat zásluhy osob a měla by se využívat celá škála. Tím, že se poslední dobou využívá jen první třída nebo stupeň, je trochu devalvace pro ty nejvýznamnější stupně řádů a medailí. Ale je to samozřejmě na vůli prezidenta,“ řekl Blesku Špaček.

Video  S prezidentem v Lánech: Zeman o výměně ministrů, metálu pro Jágra i hysterce  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Eva4321 ( 8. května 2019 09:25 )

Národ rozeštvávají pomatenci, kteří se doteď nesmířili s prohrou
v prezidentských a parlamentních volbách 👎

luder ( 8. května 2019 01:03 )

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nemecko-dluzi-Ceske-republice-reparace-ve-vysi-15-tisic-miliard-korun-z-druhe-svetove-valky-Okamura-chce-vec-hnat-az-do-Bruselu-Babis-mlci-580534?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk

Pohybovenadany ( 7. května 2019 21:47 )

Jardo , tvoje socha bude hned vedle tanku T23 . Tak si o to místo koleduješ

ohorelakocka ( 7. května 2019 21:40 )

Zeman rozeštvává národ jako nikdo jiný před ním.
Přeci jen je v něčem nejlepší 

Erman ( 7. května 2019 21:39 )

*** medaili ja bych Jardovi dal ty sochy Špinarove a spiciho Janacaka alespoň
se mesto těch ohav konečně zbaví

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa