Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman na vozíku i Schillerová na traktůrku. Zemi živitelku navštívilo přes 123 tisíc lidí

Autor: ČTK, tva - 
27. srpna 2019
20:10

Mezinárodní agrosalon Země živitelka v Českých Budějovicích, který v úterý skončil, přilákal 123 017 platících návštěvníků, odborníků a hostů. Je to nejvíc od roku 2003, odkdy je výstava šestidenní. Jde o číslo bez dětí do šesti let, které měly vstup zdarma. Na výstavě se od 22. srpna představilo 581 vystavovatelů z 19 zemí. Řekla to mluvčí českobudějovického Výstaviště Michaela Čeňková.

Příští rok chce Výstaviště přilákat více návštěvníků z Německa a Rakouska, v programu připomene 60 let českých zemědělských výstav. Sdělil to v úterý předseda představenstva Výstaviště Mojmír Severin. Loni výstavu navštívilo téměř 116 000 lidí.

Zájem o letošní 46. ročník byl větší než o loňský, který vedení Výstaviště dosud považovalo za rekordní. „Hodnotím to velmi pozitivně. Nejen to číslo návštěvnického zájmu, ale máme prodané úplně všechny (výstavní) plochy a i zájem členů vlády byl enormní,“ řekl Severin.

Ani letos pak nechyběli návštěvníci z řad politických reprezentantů. Zahájení agrosalonu si nenechali ujít prezident Miloš Zeman či jeho předchůdce Václav Klaus a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Přijeli však v průběhu i premiér Andrej Babiš (ANO) či vicepremiérka a šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

Tématy výstavy bylo zemědělství a jeho modernizace

Výstaviště posílilo odborné zaměření agrosalonu na zemědělství a potravinářství. Letošní podtitul zněl Výzvy českého zemědělství, probírala se modernizace rostlinné a živočišné výroby, popularizace zemědělství, kvalita českých potravin. Návštěvníci mohli ochutnat české potraviny.

„Letos více zaznívalo téma vztahu zemědělců, lesáků, rybářů ke krajině, ve které žijeme. Doplnili jsme o to o konference,“ řekl Severin. Jako zajímavé stroje ročníku zmínil tahač nářadí, který má místo čtyř kol čtyři trojúhelníkové pásy, a sklízecí mlátičku firmy Claas.

Zatímco obecně se na veletrzích uzavírá stále méně přímých smluv, na agrosalonu se dařilo i prodejcům. „Jsem tím velmi potěšen, protože nám to dává nový vyjednávací potenciál pro nové vystavovatele. Zajímavé je, že spousta našich vystavovatelů říkala, že dělali obchody i přes víkend, v sobotu, v neděli, což tady dříve nebývalo zvykem,“ řekl Severin.

Příští rok chce Výstaviště přilákat více návštěvníků z Německa a Rakouska. Již letos mezi tamními zemědělci udělalo kampaň. „Byl to první pokus o propagaci agrosalonu v zahraničí. V příštím roce budeme postupovat jinými kanály,“ řekl Severin. Program 47. ročníku v roce 2020 zohlední 60 let, jež uplynou od prvních zemědělských výstav v Čechách.

Areál výstaviště zabírá 25 hektarů, výstavní plocha pavilonů je 6000 metrů čtverečních, celková při Zemi živitelce 15 hektarů.

PPP150W ( 28. srpna 2019 00:59 )

Tak jste měl z té lžíce aspoň vykouknout. Věděl a vás aspoň řidič?

gabreta ( 27. srpna 2019 21:15 )

To je zajímavý, že já tam jezdil na nakladači a o mně ani slovo!!!!

Zobrazit celou diskusi