Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

41 mrtvých. V ohnivém pekle umíraly i děti, letadlo v Moskvě zachvátily obří plameny

Aktualizováno -
6. května 2019
00:05
Autor: yks, ČTK - 
5. května 2019
17:56

Při nedělní nehodě ruského letadla v Moskvě zahynulo 41 lidí, včetně jednoho člena posádky. Děsivou bilanci sdělila Jelena Markovská, členka Moskevského meziregionálního vedení vyšetřovacího výboru v dopravě. „Zahynulo 41 lidí,“ citovala její prohlášení pro novináře agentura Interfax. Let z Moskvy do Murmansku začal hořet - patrně po zásahu bleskem v době, kdy bylo letadlo již ve vzduchu. Po nouzovém přistání se lidé rozutekli a zůstávalo nejasné, kolik cestujících v plamenech čekal krutý konec. 

Podle informací agentury TASS bylo na palubě 73 pasažérů a 5 členů posádky. Informace o počtu obětí se lišily. Dlouho to vypadalo na 13 mrtvých, rozsah tragédie však bude ještě větší.

Někteří z přeživších pohnuté a šokující chvíle zaznamenali na své mobilní telefony. Nad osudem dalších lidí zůstával viset velký otazník. Nedělní požár letounu vypukl na moskevském letišti krátce před 17:45 středoevropského letního času. Podle aktuálních informací začal krátce po startu hořet stroj Suchoj Superjet 100 a piloti se museli co nejrychleji vracet k přistání. Podařil se jim však až druhý pokus o přistání a to si vybralo krutou daň.

Video  Přistání letadla na letišti Šeremetěvo v Moskvě.  - Twitter/bazabazon
Video se připravuje ...

I když se cestující zoufale snažili uniknout nafukovacími skluzavkami, mnoho jich neštěstí nepřežilo. Mezi mrtvými jsou i děti. Celá zadní část letadla shořela, informoval TASS. Požár zachytili šokovaní cestující přímo na letišti. Některá videa ukazují chaotickou situaci při samotné evakuaci.

Podle svědků byly následně plameny bleskově uhašeny. Celá akce údajně netrvala déle než 10 minut. Z letounu však nadále stoupal hustý dým. A pro mnoho pasažérů bylo v té chvíli už na záchranu pozdě. 

Vyšetřovací výbor potvrdil, že nehodu letadla společnosti Aeroflot na pravidelné lince do Murmansku přežilo jen 37 ze 78 lidí na palubě. Z toho bylo pět členů posádky.

„Základní verze (příčiny nehody) je zásah blesku do letadla, po němž selhala automatika. Podle předběžných zjištění letadlo dvakrát narazilo do vzletové dráhy. Zásah blesku potvrdil i jeden z členů posádky,“ citoval TASS nejmenovaný zdroj z vyšetřovacího týmu.

Letiště Šeremetěvo funguje po nehodě v omezeném provozu. Otevřená je jedna ze dvou vzletových a přistávacích drah, oznámila tisková služba letiště. Deset letadel směřujících na letiště Šeremetěvo přijalo další moskevské letiště Domodědovo, informovala jeho tisková služba.

Jarda3 ( 7. května 2019 09:20 )

Připojuji se.
(Za některé diskutující se i stydím.)

Kuski ( 6. května 2019 16:02 )

Ja teda niesom expert na lietanie, ale viem že pristávať s plnou nádržou
a poruchou je ten najnebezpečnejší manéverv lietaní. Mne je ľúto tých
ľudí. Paradoxne keď spadol ten Boeing tak sa zo začiatku o tom ani
napísalo. Teraz keď spadol jeho najväčší konkurent je to už aj vo
včerajších novinách...a vôbec si nemyslím že pili vodku, ale to už je
taká móda. Som zvedavý čo pijú amíci....

boyss ( 6. května 2019 12:07 )

Tebe.

Taurus70 ( 6. května 2019 11:08 )

Uprimnou soustrast pozustalym😢

a-z- ( 6. května 2019 08:54 )

Hasiči v klidu dopili flašku vodky a vyrazili hasit.

Zobrazit celou diskusi