Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rychlé šípy slaví 80! Jejich nesmrtelnost prodlužuje Milan Teslevič

Autor: Jiří Čada - 
17. prosince 2018
11:04

Měli by mít vrásky jako koryta vyschlých řek a belhat se o holi – právě dnes je totiž komiksovým Rychlým šípům 80 let! Současný ilustrátor Foglarových příběhů Milan Teslevič (60) ale vystřeluje jejich mládí do nesmrtelnosti svojí rychlou propiskou. Třeba barevného Jarku Metelku zvládne za 12,5 minuty!

„Bylo mně deset let, když jsem na svém spolužákovi ze základky vyloudil originály Mladých hlasatelů a pozdějších Vpředů, kde seriál vycházel,“ vzpomíná Milan Teslevič.

„Já ty časopisy tehdy od něho skutečně dostal, ale musel jsem mu na revanš překreslit všechny ty šípácké komiksy. Tehdy jsem Foglara vlastně poprvé ilustroval,“ vzpomíná na své začátky výtvarník.

Foglar chtěl smích

Pražák Milan Teslevič, původní profesí číšník, je samouk, kreslí prý od svých čtyř let. V roce 1988 se poprvé setkal s Jaroslavem Foglarem (†91). „Později po revoluci, když jsem ilustroval některé jeho věci, mně vytýkal, že mé postavy Mirka Dušína, Jarky Metelky, Rychlonožky, Červenáčka či Jindry Hojera jsou příliš vážné a podmračené,“ vzpomíná Milan Teslevič na spolupráci s Foglarem. Stejně ale předtím korigoval i Teslevičovy předchůdce Jana Fišera (†53) a později Marko Čermáka (78). „Chtěl chlapce rozesmáté, prostě ideální typy,“ dodává Teslevič.

Dušína i indiána

V roce 2005 Milanu Teslevičovi v nakladatelství Olympia vyšla první kniha Rychlé šípy ve Stínadlech. Do té za pouhý rok nakreslil 650 ilustrací. „Nakladatelství mělo podmínku, nekopírovat předchozí ilustrátory. Zároveň ale muselo být jasné, kdo je Červenáček a kdo Rychlonožka,“ říká Teslevič.

Nakreslil Rychlé šípy po svém a uspěl. Vše kreslí obyčejnou černou propiskou. „Kresby koloruji pastelkami, vodovkami nebo fixou,“ vysvětluje svůj postup. Nemá prý oblíbenou postavu. „Nakreslím Mirka Dušína stejně jako indiána. Pro mě je kresba soustavou čar a ploch, které pokrývám barvou,“ říká kreslíř.

Jak na Stínadla?

Zvláštní kapitolou jsou pro ilustrátora Stínadla – tajemná čtvrť s temnými špinavými ulicemi a dvorky, kterými hordy Vontů pronásledují Rychlé šípy. Jak tyhle kulisy malovat? „Foglar se jednou nechtěně podřekl, že Stínadla jsou v Praze. Pak rychle začal mlžit, že mohou být v kterémkoliv jiném městě, ale už to bylo venku…“ usmívá se Milan Teslevič. 

„Já mám obrovskou sbírku pohlednic staré Prahy. Ta zákoutí nekopíruji, ale naopak tam vždy něco přidám. Zase ale když Rozdělovací třídou projíždí tramvaj, tak to musí být skutečně tramvaj z třicátých let do posledního detailu,“ prozrazuje puntičkářskou metodu Milan Teslevič.

Začalo to policií 

Je to osmdesát let, kdy 17. prosince 1938 kluci a holky poprvé oblehli trafiky. Na zadní straně tehdejšího časopisu pro mládež Mladého hlasatele se objevilo první kreslené dobrodružství Rychlých šípů. Jarku Metelku tu zachránil ze spárů Černých jezdců Mirek Dušín. Jarka byl přivázán k ohradě a Jezdci ho bombardovali tenisovými míčky. Dušín, jehož jméno v tomto dílu ještě nezaznělo, je zahnal výkřikem: Policie! Policie! Utečte! Komiks podle Foglarova námětu namaloval vystudovaný právník Jan Fišer.

Více o Rychlých šípech čtěte ZDE

Zobrazit celou diskusi