„Náš příběh začal v obyčejném bytě, kde záhadně mizely nůžky, papír a tužky. Vždycky se pak našly u Adriána, který byl od mala kreativním člověkem. Rád kreslil, maloval, vybarvoval, stříhal, prostě musel stále něco tvořit,“ rozvyprávěl se o příběhu tvorby Marcel Melicher, bez kterého by projekt nefungoval tak dobře. V týmu tvoří roli manažera. „Tato záliba a také talent ho neopustily, ba naopak, staly se pro něj také posláním“.

Právě Adrián vše odstartoval. Za sebou měl už ilustrovaných nespočet knih, pravidelně přispíval do časopisů a při své kreativitě měl navíc vždycky potřebu proměnit vlastní ilustrace v něco hmotného, v nějaký produkt. „A tak vznikl nápad na vánoční dárky, vytvořit něco originálního pro své blízké. Doma jsem vyrobil pár  polštářů s netradičním tvarem a designem s ilustracemi. Měly úspěch, a tak se z nápadu stal byznys plán,“ vzpomínal Adrián, jak se zrodily polštáře z říše snů ve tvaru zvířat a imaginárních bytostí.

Od dárku pro rodinu

A jaký polštář tedy vznikl úplně první jako dárek pro rodinu?Jako první motiv vznikla liška, protože lišky přece dávají dobrou noc. První polštář dostala k Vánocům má kmotřenka a měl obrovský úspěch, pak následovali další členové rodiny a přátelé a ohlasy byly taky super, díky čemuž mi to dodalo odvahu přemýšlet nad tím jako o projektu dyzajnové značky,“ svěřil Adrián, který odstartoval projekt loni v listopadu. A právě liška je jeden z motivů, které dodnes slaví největší úspěch.

„Rozhodli jsme se, že budeme mít v nabídce hlavně zvířátka, lesní nebo mořská, a vyrábět je tak, aby v dětech podněcovaly kreativní myšlení a příběhy o nich si vymýšlely ony samy.“ Od té doby dostávají množství pozitivních reakcí, kdy se s tvorbou nových barevných polštářů nezastaví. A tak není divu, že se probojovali mezi nejzajímavější designérské tvůrce, kteří nabízející svou tvorbu na vánočním Dyzajn marketu, který probíhá tento víkend od 16. do 17. prosince.

Mellow tvoří snové polštáře
Autor: Instagram Mellow

Zajímalo by vás, jaký motiv teď mezi Pražany letí nejvíce? Prodeji s překvapením kraluje vše, co nese motiv velryby Gerdy. „Díky knize jsou vyhledávané polštáře a přikrývky s touto tematikou. Těsně v závěsu jsou produkty s liškou. Zjistili jsme, že existuje hodně silná skupina zákaznic, které vyhledávají vše, co je spojeno s těmito krásnými zvířaty. U českých zákaznic je hodně oblíbený také potetovaný námořník,“ svěřil Marcel.

Je ještě možné polštáře vyrábět ručně?

Malá designérská firma dnes prodala přes tisícovku polštářů a dalších užitých věcí, jako jsou desky a knihy. „Už to ani nestíháme počítat,“ smál se Adrián a vysvětloval, že je tak obtížné držet tvorbu v malonákladu s ruční tvorbou. „Co se ještě dá považovat za hand-made a co už ne? Kdy už nebudu moct říct, že vyrábím ručně? Myslím si, že u textilních výrobků je ručně vyráběno vše, co není stříháno a šito automatizovanými stroji.“

„U nás je ruční práce reprezentována na počátku rukama ilustrátora Adriána, který sice ilustruje na počítači, ale používá na to stylus a tablet. Pak si textil ručně stříháme klasickými nůžkami, šijeme samozřejmě na šicích strojích, které se však také neobejdou bez šikovných rukou. Všechny polštáře jsou také ručně plněny a dokončovány ručním šitím jehlou a nití. Důležitější než to, že je něco vyráběno ručně, je podle mě fakt, že je to vyráběno za férových podmínek. Že vyrábíme tady doma, dáváme práci našim lidem, že naše výrobky nevyrábějí zotročované děti a že bereme ohled na své okolí,“ popisoval Marcel Melicher, jak taková tvorba v Mellow vypadá.

Fotogalerie
12 fotografií