Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Toxoplazmózu chytíte i z písku na pláži. Kde všude si musíte dát pozor?

  • Autor: ula - 
    13. 5. 2017
    08:24

    Toxoplazmóza je strašákem hlavně těhotných žen. Pokud mají v rodině kočku, která je nejčastějším zdrojem nákazy, rychle se jí zbavují. V kočičích exkrementech se nacházejí oocysty, které přežívají v půdě, trávě nebo písku a vy se tak snadno můžete nakazit v kontaktu se zeminou. Nebo pozřením ovoce a zeleniny, kterou pěstujete na zahrádkách. Riziko nákazy ale hrozí i na dovolené. Kde a jak můžete toxoplazmózu chytit?

  • 1.Toxoplazmóza je na celém světě

    Všechny formy toxoplazmózy způsobuje stejný druh jednobuněčného parazita s názvem Toxoplasma gondii. U většiny nakažených zůstane infekce bez vnějších projevů nebo se dostaví chřipkové příznaky s únavou a zvětšením mízních uzlin. U osob s oslabenou imunitou, ať už vlivem jiné nemoci nebo léčby (chemoterapie, transplantace apod.), může však způsobit vážné až život ohrožující onemocnění centrálního nervového systému a následkem postižení sítnice i slepotu.

     

    „Parazit toxoplasma se vyskytuje na celém světě. V některých rozvojových zemích je postižena více než polovina populace, u většiny se však nemoc navenek nikdy neprojeví, pokud nedojde k oslabení jejich imunity v průběhu života. V rozvojových zemích je úroveň hygienických standardů nižší a tak původce toxoplazmózy ve větší míře kontaminuje jídlo, vodu i prostředí,“ řekl Blesk.cz expert na očkování Rastislav Maďar z Centra cestovní medicíny Avenier.

     

    Podívejte se, co Rastislav Maďar řekl o klíšťové encefalitidě:

    Video  Klíšťovou encefalitidu mohou přenášet i mléčné výrobky.  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

    Toxoplazmózou se tedy můžete nakazit i na dovolené a to nejen na písčité pláži, která není soukromá. Nákaza hrozí i v hotelu nebo restauraci, která se na první pohled zdá čistá. Velké riziko se pak skrývá i na tržištích.

    Restaurace pro turisty na Bali: Část pro veřejnost vypadá naprosto normálně… Restaurace pro turisty na Bali: Část pro veřejnost vypadá naprosto normálně… | Rastilav Maďar

  • 2.Problém je stravování

    „Velká část českých cestovatelů dnes jezdí do ciziny individuálně bez cestovní kanceláře, to je 79 procent našich pacientů před odjezdem do ciziny, z toho 70,5 procenta vyráží na poznávací zájezd. A jsou to právě oni, kdo využívá víc pouliční stravování než hoteloví hosté. Až 72 procent našich pacientů v centrech cestovní medicíny nemá předplacené žádné stravování, ani snídani v místě ubytování,“ vysvětluje Maďar.

     

    Často proto cestovatel zamíří do restaurace, která vypadá na první pohled dobře. Jenže v zázemí to vypadá úplně jinak. Odpad přitahuje hmyz, hlodavce, kočky i dalších zvířata, které mohou toxoplazmózu přenášet.

    … toto je ale kuchyň ve stejné restauraci. … toto je ale kuchyň ve stejné restauraci. | Rastilav Maďar

  • 3.Nádobí v hotelu

    „Nakazit se můžete i v hotelu, zejména pokud nemají dobrou hygienu provozu a oddělenou část pro zpracování syrového masa od zeleniny, sýrů nebo ovoce. Potom se nákaza přenese přes ruce, nože nebo prkýnka na krájení,“ vysvětluje lékař.

     

    Co se týče hygieny provozu, tak může být problém i se zázemím pro zaměstnance. V některých zemích mají zaměstnanci hotelu k dispozici suchý záchod bez tekoucí vody a mýdla.

    Toaleta zaměstnanců hotelové restaurace na Srí Lance - bez tekoucí vody a mýdla Toaleta zaměstnanců hotelové restaurace na Srí Lance - bez tekoucí vody a mýdla | Rastilav Maďar

  • 4.Pozor na led a vodu

    Pozor byste si měli dávat na ovocné džusy ředěné kohoutkovou vodou, na led do nápojů, ale také na vodu stékající po plechovce nebo lahvi. Rozhodně nepolykejte vodu při sprchování a zuby si čistěte balenou vodou.

     

    Stejně tak pijte pouze vodu balenou, nezávadnou pitnou vodu z ověřených zdrojů a po kontaktu s půdou si důkladně myjte ruce.

    Zázemí restaurace v Indii Zázemí restaurace v Indii | Rastilav Maďar

  • 5.Riziko na plážích

    Toxoplazmóza je ve všech obydlených zemích. Podle lékaře pacienti z center očkování a cestovní medicíny s dětmi do 15 let směřují nejčastěji do těchto zemí:

    • Thajsko – 11,3 %
    • Srí Lanka – 9,5 %
    • Východní Afrika (Zanzibar, Mauricius, Seychelly) – 9,2 %
    • Jižní Amerika – 6,5 %
    • Vietnam, Laos, Kambodža – 6,4 %
    • Bali – 6,4 %

     

    „Pokud jde o toxoplazmózu, není-li pláž soukromá a pohybují se na ní zvířata, nákaza hrozí i tam. Od koček, z jejich výkalů toxoplazmóza. A z výkalů psů červ pod kůži, larva migrans cutanea. Ty jsou rozptýlené v půdě, ne že by na ně někdo sahal přímo. A děti dávají leccos do pusy. Je lepší, aby si hrály na dece nebo na ručníku,“ upozorňuje Maďar. 

     

    Není ale potřeba dávat pozor jen na písek. Důležité je ochránit děti  i před kontaktem s cizími zvířaty, nenechat je hladit na dovolené cizí psy a kočky. Ty totiž stejně jako lidé často navenek žádné příznaky nemoci neprojevují.

    Zázemí restaurace v Tanzanii Zázemí restaurace v Tanzanii | Rastilav Maďar

  • 6.Ovoce na tržišti

    „Toxoplasmou může být kontaminované jakékoliv ovoce a zelenina prodávané na tržištích vzhledem k chabé hygieně rukou. Nezávadná tekoucí voda je u stánků s prodejem potravin jen málokde. Prodavač pohladí nebo odežene kočku, má ruce od prachu nebo od půdy,“ popisuje svoje zkušenosti Rastislav Maďar, který sám řadu zemí procestoval. „Nakrájený meloun vypadá sice lákavě, zvláště pokud má cestovatel velkou žízeň. Nicméně si raději kupte celý meloun, umyjte jej v teplé vodě a pak až nakrájejte,“ dodává expert.

    Melouny na tržišti vypadají lákavě - nakrájené ale nekupujte. Melouny na tržišti vypadají lákavě - nakrájené ale nekupujte. | Rastilav Maďar

  • 7.Maso a ryby na tržištích

    V cizině platí zásada šesti „O“: Obchod, Originál, Otevřít, Oloupat, Omýt, Ovařit.


    Podle biologa zvyšuje toxoplazmóza chuť na sex:

    Tržiště si můžete projít jako turista, ale rozhodně na něm nic nekonzumujte. Ovoce a zeleninu je nutné důkladně omýt, oloupat nebo tepelně upravit.

     

    Důležité je se vyhýbat syrovému nebo polosyrovému masu a plodům moře.

prycsnima ( 13. května 2017 08:34 )

 Nejlepší je nechat si od psa volízat celej ksicht.Běžné i v ČR.Fuj.

Zobrazit celou diskusi