Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Pražské Florentinum koupili Číňané, Letňany od Tesca získali Němci

Autor: ČTK, Mii - 
9. listopadu 2016
15:00

Hned dva velké realitní obchody ve středu zažila Praha. Investiční skupina Penta se dohodla na prodeji administrativního komplexu Florentinum čínské skupině CEFC, která podala nejvyšší nabídku. A obchodní řetězec Tesco prodal pražské Obchodní centrum Letňany německé společnosti Union Institutional Investment GmbH.

Penta informaci uvedla v tiskové zprávě. Hodnotu transakce společnost nezveřejnila. ČTK ale zjistila, že se pohybuje kolem 283 milionů eur, tedy přes 7,6 miliardy korun. CEFC ve finálovém rozstřelu porazila německou Allianz.

„Zájem o Florentinum překročil hranice Evropy. Z řady nabídek zůstalo v užším výběru pět, ve finále skončili dva zájemci. Renomovaného německého investora překonala až v posledních týdnech nabídka skupiny CEFC,“ uvedl partner Penty Marek Dospiva.

Penta představila svůj první realitní projekt administrativního paláce s obchodní pasáží, nádvořím a zahradou v lednu 2012, do provozu byl uveden po 20 měsících stavby ke konci roku 2013. Celková investice se pohybovala kolem 200 milionů eur, tedy asi 5,5 miliardy Kč.

Obchodní centrum Letňany v rukou Němců 

Společnost Tesco o prodeji Obchodního centra Letňany informovala přímo ČTK. Ani ona hodnotu transakce nezveřejnila. Předpokládá se, že byla v hodnotě několika miliard korun. Dohoda o prodeji podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Hypermarket Tesco v Letňanech, vlajková prodejna řetězce, zůstává v provozu na základě dlouhodobého pronájmu.

„Společnost Tesco podepsala dohodu o prodeji Obchodního centra Letňany s fondem spravovaným Union Institutional Investment GmbH v zastoupení německého klienta,“ uvedl mluvčí společnosti Václav Koukolíček. Správcem nemovitostí bude společnost CBRE Global Investors, která spravuje několik maloobchodních a kancelářských objektů pro různé klienty v ČR. Jsou to například Olympia Plzeň, Campus Square v Brně a Zlatý Anděl v Praze.

Tržní hodnota Obchodního centra Letňany je podle posudku společnosti NSG Morison, který firma letos zveřejnila v obchodním rejstříku, 610 milionů korun. Hodnota nemovitostí centra je 6,3 miliardy při závazcích 5,6 miliardy korun a kauci 56 milionů Kč. Dokument dále uvádí, že roční návštěvnost centra od března 2014 do února 2015 činila 6,7 milionu lidí, obsazenost je 97,5 procenta.

Britská společnost Tesco už letos v létě prodala v Liberci nákupní centrum Forum. Realitní společnost Rockcastle za něj zaplatila 80 milionů eur (2,2 miliardy Kč). Tesco v ČR ve finančním roce 2014/2015 vykázalo ztrátu 3,9 miliardy korun. 

rockyshowman ( 9. listopadu 2016 16:43 )

 Pomalu, něco nechte Bakalovi, Bohúšu nech mu něco kámošovi !

agfor ( 9. listopadu 2016 15:24 )

A rozkrádání republiky, ve jménu zisku, pokračuje.

Zobrazit celou diskusi