Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zemanův paradox. „Profesor estébák“ mu vadí, „herečce donašečce“ dá metál

Autor: kle, vr - 
15. října 2015
11:59

Na první pohled to působí jako pokrytectví. Prezident Miloš Zeman odmítl na jaře jmenovat profesorem Ivana Ošťádala kvůli jeho spolupráci s StB. Státní vyznamenání dá ovšem herečce Jitce Frantové Pelikánové, která s StB také spolupracovala. Upozornil na to ve čtvrtek server Aktuálně.cz patřící miliardáři Zdeňku Bakalovi. Hrad ale hned vyrukoval s vysvětlením. Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka se prezident nebude řídit tím, co napíší noviny miliardáře Zdeňka Bakaly.

Skoro to vypadá, že má „hradní pán“ na různé lidi různý metr. Když na jaře odmítl jmenovat profesory Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera navrženého Vysokou školou ekonomickou, argumentoval „závažnými prohřešky z minulosti“. Tedy spoluprací s StB.

Ale že herečka Jitka Frantová Pelikánová, která má z rukou prezidenta obdržet státní vyznamenání v den české státnosti, spolupracovala s StB, a to „iniciativně a oddaně“, nejspíš nevadí. Prezident jí přesto vyznamenání udělí. Blesk zjišťoval vysvětlení od prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Ovčáček: Je to Bakalův útok

Jak komentujete situaci, kdy herečka Jitka Frantová Pelikánová, která má z rukou prezidenta dostat státní vyznamenání, je evidována jako spolupracovnice StB?

Vypadá to, že štafetu Státní bezpečnosti převzaly Bakalovy Hospodářské noviny.

Je si tohoto pan prezident vědom?

Manžele Pelikánovi byli po 20 let pronásledováni StB, a do jejich bytu dokonce StB nainstalovala bombu. To je nejlepší odpověď na tvrzení Bakalových Hospodářských novin.

Ptám se, jestli si je této skutečnosti vědom. Neodpověděl jste.

V každém případě se rozhodnutí prezidenta nijak nemění.

Je tady obrovský paradox: Ivana Ošťádala nechtěl prezident jmenovat profesorem kvůli údajné spolupráci se Státní bezpečností. Tato paní ale dostane rovnou metál. Jak to vysvětlíte?

Znovu zdůrazňuji, že pan prezident neřídí svá rozhodnutí dle přání Bakalových Hospodářských novin.

Donášela, ale po roce 1968 StB sledovala i Pelikánovou

Herečka Jitka Frantová Pelikánová, která 28. října obdrží od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání, podle serveru  donášela na české divadelníky, například na Jana Wericha. Bezpečnost prý Pelikánovou dokonce několikrát vyslala do zahraničí, aby sledovala české exulanty.

Spolupráce Frantové s StB prý skončila ve chvíli, kdy herečka začala žít s vysokým funkcionářem KSČ a tehdejším ředitelem České televize Jiřím Pelikánem. Po roce 1968 přišel Pelikán jako reformní komunista o post ředitele a s manželkou museli odjet do Itálie, kde požádali o politický azyl. Pracovníci StB tam naopak začali sledovat je, a dokonce do jejich římského bytu poslali bombu.

milosuvadvokat ( 15. října 2015 18:08 )

no a my to davame zadarmo , to jsme borci pepku

milosuvadvokat ( 15. října 2015 18:05 )

delas jirko chovno , tak si dej pracovni sobotu a sbirej ti sracky

milosuvadvokat ( 15. října 2015 18:02 )

sla tam s tim ptakem sluzebne spehovat , no tak to bude na stozaru zase viset ptak pelikan , porad nemame vlajku , nemame ani peroutkuv clanek , nedari se nedari a ja to jako advokat neovlivnim elisko

milosuvadvokat ( 15. října 2015 17:59 )

sledovala s pelikanem pro stb v nemecku nase obcany , ovcacku od ceho tam trcis?!!!!! ty mentale

eliska963852 ( 15. října 2015 17:35 )

V seznamu STB je celkem 5x. Takže Pelikánová zpočátku udávala, pak se jim tady přestalo dařit, zdrhli a údajně šla po nich stb. A za to má dostat vyznamenání? Protože za herectví asi těžko, hrála jenom čurdy.

Zobrazit celou diskusi