Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Na auta na D1 létala metrová polena: Je to pokus o vraždu, říká odborník

Autor: et, rys - 
31. ledna 2015
05:00

Jen málo chybělo a dálnice na Ostravu u Hranic mohla být místem opravdové tragédie. Dva šílenci tam totiž ve čtvrtek večer z mostu házeli polena na projíždějící vozy. Že incident přinesl jen jedno lehké zranění, považují odborníci za zázrak.

„To je jedna z nejhorších věcí, kterou si lze na dálnici představit. Že se někdo snaží z mostu zasáhnout projíždějící auto. Při vysoké střetové rychlosti rychle jedoucího vozu a těžkého letícího předmětu jde vždy o život. Já osobně bych takové počínání kvalifikoval jako pokus o vraždu,“ řekl Blesku bývalý olomoucký dopravní policista.

Skoro metrové špalky o průměru deset centimetrů začaly na automobily uhánějící na Ostravu dopadat kolem osmnácté hodiny u Bělotína. Během hodiny pak vrhači vystřídali další tři mosty na dálnici v okolí Hranic. Nejhorší situace byla po devatenácté hodině u posledního mostu. „Zde bylo zasaženo a poškozeno dvacet vozidel a zraněna jedna osoba,“ uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Polena, kterými se pachatelé trefovaly do předních skel projíždějících aut,  vážila až osm kilogramů. "Můžeme říct, že při 100km/h (když počítáme, že byly zasaženy hlavně kamiony) by hmotnost předmětu, do kterého auto narazí, byla asi čtyřicetinásobná," uvedl pro Blesk dopravní expert Jan Pechout z BESIP. Na auta tak působila hmotnost až 320 kilogramů! To může snadno vést i k zabití řidiče.

Po pachatelích policie pátrá. Na dálnici panoval takový zmatek, že se nikdo ani nepokusil je chytit. Podle svědků šlo o dva muže, v jejichž blízkosti stál na mostě zelený pick-up s přívěsným vozíkem plným dřeva.

Případ vyšetřuje olomoucká kriminální policie ve spolupráci s ostravskou jako obecné ohrožení a poškozování cizí věci. Za to pachatelům hrozí až osmileté tresty. Škoda podle prvních odhadů přesáhne půl milionu korun.

mak ( 31. ledna 2015 12:43 )

Na to člověk nemusí být odborník, aby mu to bylo jasný. Dát k úradě veškerou materiální škodu, ušlou mzdu poškozených, práci policie, zaplatit poškozeným lázně a soudit jako vrahy, nic jinýho to nebylo. To, že se nikomu v těch autech nestalo nic vážnýho opravdu je zázrak.

karmavana ( 31. ledna 2015 11:14 )

Možná to byli naši mírumilovní, zahalení muslimští spoluobčané.

vvogh.t ( 31. ledna 2015 10:50 )

nejsou na to lidi a když některýmu zm.rdovi z nich přerazíš ripák, tak sám půjdeš do lochu

vvogh.t ( 31. ledna 2015 10:47 )

to nejsou havlovo děti, ale vym.rdanci nějakých sociopatologických rodičů který nejsou tahavý, věčně vožralý a na svoje s.ráče se.rou

rockyshowman ( 31. ledna 2015 10:38 )

Chytit,pořádně jim natřískat, zavřít a do práce opravovat D47. Tam se naučí vážit si svobody. Nebo poslat pracovat do polomů v lese sbírat dřevo a tak si vydělat na způsobené škody!

Zobrazit celou diskusi