Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pohřbili syna a stále nevědí, jak zemřel: Kdo udělal chybu?

Rodiče syna pohřbili. Mrzí je, že s ním nemohli trávit poslední chvíle života.
Rodiče syna pohřbili. Mrzí je, že s ním nemohli trávit poslední chvíle života.  (Autor: Foto Blesk - Helena Lacinová a Jana Ulrichová)
Autor: Helena Lacinová, Jana Ulrichová - 
7. května 2012
09:07

Jeden telefonát by stačil k tomu, aby se rodiče Marka Š. (†26) mohli přijít podívat do nemocnice na umírajícího syna a rozloučit se s ním dřív, než ho pohřbí. Sluchátko nikdo nezvedl z věznice, nemocnice ani z policie. Zdrcení rodiče syna pochovali. Kdo ale pochybil a neumožnil jim vidět syna ještě živého, bude zjišťovat policie.

Ani měsíc poté, co se mladík pokusil oběsit v litoměřické vazební věznici 23. března a po osmi dnech umřel v nemocnici, rodiče neznají okolnosti sebevraždy a proč jim nic neřekli.

„Žena si přinesla jeho urnu domů a pořád mluví o tom, že jí nedovolili, aby za ním mohla chodit, když ještě žil,“ popsal trápení otec Marka Š. Vlastimil Bílý. Je rozhodnutý podat trestní oznámení na porušení povinností některé z institucí.

Kdo udělal chybu?

Blesk zjistil, že Vězeňská služba má ze zákona povinnost vyrozumět rodinu nebo blízkou osobu i bez žádosti, pokud zdravotní stav neumožňuje obviněnému komunikaci s okolím. V takovém stavu Marek Š. byl.

„Obviněný je po pokusu o sebevraždu oběšením v hlubokém bezvědomí s nutným nepřetržitým dýcháním pomocí dýchacího přístroje,“ napsali 26. března z litoměřické věznice státnímu zástupci. Ten na základě toho muže následný den propustil na svobodu. „Tím pádem nebyl v moci Vězeňské služby a další kroky jsou na orgánech činných v trestním řízení, tedy na státním zástupci a policii,“ přehodila takzvaného černého Petra mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Mohla to udělat i nemocnice v Litoměřicích. Tam si zase mysleli, že informaci o Markovi Š. podala už věznice, a rodině poslala o zprávu o převozu pacienta do mostecké nemocnice 30. března. Ta přišla rodičům až po smrti jejich syna.