Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jdu se zabít, napsala v sms, děti dala známé a skočila pod splav

Neunesla své problémy, a tak se matka (39) šestiletých dvojčat vydala spáchat sebevraždu na splav řeky Olše v Darkově
Neunesla své problémy, a tak se matka (39) šestiletých dvojčat vydala spáchat sebevraždu na splav řeky Olše v Darkově  (Autor: Foto Blesk - Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková, Kjos - 
3. května 2012
13:01

Svízelnou existenční situaci a osobní problémy neunesla matka (39) šestiletých dvojčat z Karviné. Děti svěřila své sestře a skočila pod splav řeky Olše v Darkově.

Doslova v poslední chvíli nešťastnici zachránili strážníci, kteří se do divoké vody vrhli za ní. Matka leží v Psychiatrické léčebně v Opavě a zatím není schopna výslechu.

„Byla v koncích. Nedokázala unést, že se kvůli finančním problémům nedokáže dobře postarat o svá dvojčata. Sebevraždou chtěla vyřešit i své osobní problémy a nechtěla, aby kvůli ní děti trpěly. Rozhodla se je svěřit své sestře. Věděla, že jedině ona se o ně dobře postará,“ řekla Blesku známá nešťastné matky.

Její slova potvrzují i karvinští městští strážníci. Na tísňovou linku policie se ve středu o půl osmé večer ozval manžel ženiny sestry s tím, že švagrová jim poslala textovou zprávu, ve které se loučí a žádá, aby se postarali o její dvojčata. Pak svůj telefon zřejmě vypnula, protože se jí nemohli dovolat ani policisté.

„Okamžitě jsme jeli do bytu ohrožené ženy, na zvonění a klepání u dveří ale nikdo nereagoval. Byt záhy přišla otevřít její příbuzná,“ popsal Blesku Václav Ožana z karvinské městské policie. Jak dále uvedl, na stole ležely dopisy na rozloučenou se vzkazem, že děti nechala u další známé. Od tohoto okamžiku se v Karviné rozjela velká pátrací akce.

„Po pohřešované ženě pátrali strážníci, policisté, psovod, vyjednavač, vyrozuměna byla i policejní letecká služba,“ sdělila karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková s tím, že společně hledali ženu v restauracích, hernách, veřejně přístupných objektech, ulicích a parcích.

Sestře naznačila, že skočí

Mezitím si zoufalá žena naštěstí několikrát na chvíli zapnula mobilní telefon, jednou dokonce krátce zavolala příbuzným. Sestře naznačila, že chce skočit do řeky. Mobilnímu operátorovi i policejnímu operačnímu důstojníkovi se pak podařilo přibližně určit místo jejího pohybu. Skutečně se její kroky mířily k řece řeky v Darkově. Asi dvě stě metrů za Darkovský most.

„Strážníci už po půlnoci i díky služebnímu psovi zahlédli u řeky Olše siluetu ženy a blížili se k ní. Když si jich žena všimnula, okamžitě se vrhla do řeky. Zrovna v místě, kde je splav a řeka se tam pěkně mele. Psovod skočil okamžitě za ní, ale topící se ženu strhával proud,“ popsal dále Blesku dramatické okamžiky Václav Ožana.

V uniformě se do vody vrhnul i další strážník a společně se jim pak podařilo nešťastnici vytáhnout na břeh. Matce dvojčat zachránili život doslova v poslední chvíli. „Byla mimo sebe. Třásla se po celém těle a nebyla schopna normálně komunikovat. Záchranáři jí odvezli do karvinské nemocnice,“ vylíčil nebezpečnou situaci Ožana.

Blesku se dále podařilo zjistit, že žena měla vážné psychické problémy a byla proto převezena do Psychiatrické léčebny v Opavě. „Motiv jejího sebevražedného jednání nadále prošetřujeme. Vzhledem k nedobrému psychickému stavu ženy jí zatím policisté nemohli vyslechnout,“ potvrdila policistka Viačková. Co bude dál s dvojčaty zoufalé matky, to zatím není jasné. Každopádně je má nyní v péči její sestra.

danyka ( 7. května 2012 10:51 )

danyka ( 7. května 2012 10:51 )

kdoasi ( 4. května 2012 11:24 )

kdoasi ( 4. května 2012 11:23 )

...a taky socani,komančové,topáci,véčkaři a jiná verbež

kdoasi ( 4. května 2012 11:22 )

Jj,dětí taky lituju.

Zobrazit celou diskusi