Moravský řezník zaměstnaný v Rakousku: České vepřové je plné vody!
Proč je německé a rakouské vepřové na řízky kvalitnější než české? Maso z cizích prasat obsahuje mnohem méně tuku a vody než z vepřů chovaných v tuzemsku. Do řízkoviny se navíc podle českého řezníka, který pracuje v Rakousku, přidává další voda, aby maso nabylo na váze!
„Hodně záleží na tom, jak se prasata chovají a čím se krmí. Maso z českých chovů je buď tučné, nebo obsahuje hodně vody. Rakouské vepřové je mnohem kvalitnější,“ tvrdí řezník Karel Šmerda (41) z Brněnska, který už dlouhá léta pracuje v řeznictví poblíž rakouského Laa an der Thaya.
Když tam prý nedávno poráželi moravské vepře, byli příliš tuční. Na jatkách se totiž kontroluje od míchy po konec kotlety vrstva masa a sádla. Podle toho se pak hodnotí kvalita masa a určí se výkupní cena.
„České metrákové prase má na sobě 20 kilogramů tuku, zatímco rakouský vepř o váze 100 kilo jen pět kilo sádla! A to je hodně velký rozdíl. Z Česka dovezená prasata tak mají jen střední a nižší kvalitu masa, kdežto rakouská jsou v nejlepší kvalitě,“ vypočítává řezník.
Podle něj se navíc řízkovina na výrobní lince naplní pomocí jehel slaným roztokem. Tím pádem se hmotnost masa zvýší až o polovinu! „Do kilogramu masa se tak vpraví 300 až 500 gramů slané či kořeněné vody,“ upřesnil Šmerda.
Ten tvrdí, že velké množství vody obsahuje i šunka, která se vyrábí v Česku. Při její výrobě u jižních sousedů se do 110 kg masa přidá 30 kg ledové tříště a 2,2 kg soli, což odpovídá rakouské normě. „V Česku to může být až 50 kilo ledu a vody! Když pak dám nakrájenou českou šunku na talířek, tak z ní teče voda,“ dodal řezník.
Píšeš o Česku?