Čokoláda bez kakaa

Hladká, s kakaovou chutí a rozplývající se na jazyku – taková je pravá čokoláda. Náhražková hmota chutná hůř, klouže, je mazlavá a její konzumací zakládáme na obezitu a jiné zdravotní problémy. Přitom je cena pravé a náhražkovité čokolády téměř stejná.

Jogurty s příchutí ovoce

Máte chuť na jogurt s příchutí jahod? Pak si pořádně přečtěte složení. Levné jogurty mají totiž z ovoce opravdu jen tu příchuť, jinak jsou plné škrobu, želatiny a rostlinných ztužených tuků.

Limonády plné cukru

Víte co pijete? Slazené a ochucené nápoje mohou obsahovat nejen konzervanty a ochucovadla v podobě éček, ale i obrovské množství cukru nebo kombinace umělých sladidel. Těm je tedy rozhodně lepší se vyhnout.

Pečivo – risk pro alergiky

U nebalených výrobků je těžší rozeznat, co obsahují. Pokud tedy v obchodech u regálů s pečivem nenajdete informace o složení, zeptejte se personálu. Kvůli alergiím má povinnost vám informace sdělit.

Krabicové víno s puncem luxusu

Některá šumivá vína se tváří jako luxusní, a přitom jde jen o víno krabicové kvality sycené oxidem uhličitým. Dále jsou plná konzervačních látek jako jsou siřičitany a hlavně tzv. svařáky jsou plné umělých sladidel.

Tučné instantní polévky a omáčky

Jsou koktejlem soli, glutamátu, tuku a nejrůznějších zvýrazňovačů. Především nudlové čínské polévky obsahují neuvěřitelných 22 g tuku na jednu porci.

Maso jen ze 3/4

Ptáte se asi, co je možné u masa zkoumat? Ne každé maso je stoprocentní. Křehčené maso může obsahovat až 25 % vody, solí a fosfátů, aby nabylo na váze. Doporučujeme proto nakupovat přímo u řezníka, čímž si zajistíte i čerstvost masa.

Uzeniny hrozí rakovinou

U nakupování uzenin se držte několika zásad. Tou hlavní je nekupovat uzeniny s dusitanem E 250, který způsobuje rakovinu. Tou druhou je vysoký podíl masa. Čím více masa, tím méně přídatných látek a pomletých kostí, peří a sádla. Nakupujete-li pro děti, hlídejte také obsah soli.

Krabí tyčinky z tresky

U klasických ryb si hlídejte data spotřeby. U mražených fi letů nebývá často uvedeno, z jakých druhů ryb jsou, ani kolik procent masa obsahují. Vyberte si takové, které na obalu tyto informace netají. Krabí tyčinky s krabem obvykle nemají nic společného, jsou z pomletých ryb.

Sýr, co není sýr

Všechno, co vypadá jako sýr, ale nemá nikde v názvu slovo sýr, je jen náhražka neboli tzv. analog. Na první pohled to nepoznáte. Vůni a chuť pravého sýra ale budete postrádat. Dražší mléčný tuk se nahrazuje rostlinným.

Co která éčka způsobují?

E 102 alergie, astma, dětská hyperaktivita

E 104 kopřivka, dětská hyperaktivita

E 110 alergie, astma, dětská hyperaktivita

E 122 alergie, dětská hyperaktivita

E 123 alergie, astma, může být karcinogenní, dětská hyperaktivita

E 124 alergie, astma, dětská hyperaktivita

E 127 citlivost na světlo, nádor štítné žlázy

E 129 alergie, dětská hyperaktivita

E 131 vyrážky, trávicí a dýchací potíže, snížení krevního tlaku u citlivých osob

E 132 alergie

E 133 dětská hyperaktivita

E 151 alergie, dětská hyperaktivita

E 154 astma, alergie, dětská hyperaktivita

E 155 alergie, astma, dětská hyperaktivita

E 160b vyrážky, alergie

E 161g snižování oční citlivosti

E 180 alergie, astma, dětská hyperaktivita

E 210 alergie, kopřivka, astma

E 211–213 alergie, kopřivka, astma

E 214–217 alergické vyrážky

E 634–635 alergické a astmatické reakce

E 218–219 alergické vyrážky, ekzémy

E 220–228 astmatické a alergické reakce u citlivých osob

E 951 ovlivňuje mozkové funkce, možný karcinogen

E 249–250 možný karcinogen

E 251–E 252 možný karcinogen

E 280–283 bolest břicha, hlavy, podrážděnost

E 284–285 zvracení, průjem, poškození ledvin

E 310–312 alergie, podráždění žaludku, vyrážky

E 320–321 alergie, možný karcinogen

E 405 alergie

E 407 možné střevní potíže

E 413, E 414, E 416 alergie, vyrážky

E 512 záněty vnitřních orgánů, může poškodit plod

E 620–635 alergické reakce

E 952, 954 možný karcinogen