A bude zřejmě ještě hůře. V Česku totiž mají ceny vepřového vzrůst o 20 procent. Důvodem je finančně náročná přestavba kotců tak, aby prasnice mohly být umístěny spolu. A také proto, že ministerstvo zemědělství nechce příliš vepřové maso dotovat.
Česká hospodyně v Bavorsku zejména zaslzí při pohledu na akční ceny tam prodávaného masa. U běžných cen už takový rozdíl není, a hospodyňka tak musí nakupovat s kalkulačkou v ruce.
„Když není akce, tak maso stojí buď stejně jako u nás, nebo je jen o pár korun dražší. Ale i tak se to vyplatí. Vepřové je v Německu totiž mnohem kvalitnější,“ svěřila se Blesku hospodyňka z Plzně Radka Soukupová (37) před hypermarketem v bavorském Chamu.

Za pravdu jí dávají i další hospodyňky ze západních Čech. „Třeba taková játra. Byla jsem v šoku, když jsem si je poprvé koupila. Byly to vykrájené kousky bez žil a dalšího odpadu. U nás se s tím nikdo nepatlá a za odpad a žíly jim ještě platíte. Z českých jater vykrájím tak čtvrtinu, kterou vyhodím,“ řekla Lucie Říhová (43) z Plzně, která jednou za měsíc jezdí za velkým nákupem do Bavorska. Na lepší chuti německého vepřového se shodují i další. „Takovou krkovičku, jaká byla ta z Německa, jsem doteď nejedl. Jen se rozpadala,“ tvrdí Michal Šimána (43) z Blovic u Plzně.
Co radí televizní kuchař? Najděte si svého řezníka!
„Hospodyňky najděte si vlastního řezníka nebo dodavatele. Neskákejte řetězcům na jejich slevy. Jinak vás při nákupu masa okradou. Štve mě, že nás jako zákazníky podceňují. A taky nezapomeňte, že když kupujete maso v Česku, nemusí jít o české maso. Většina velkoobchodů ho totiž dováží.“ Šéfkuchař, který vařil i pro britskou královnu, se zlobí, že na mase není viditelně označena jakost. „Člověk by při nákupu měl vidět, zda jde o první, druhou, nebo třetí jakost. Dalším problémem je, že maso by se mělo prodávat už kuchyňsky upravené, abyste z něj doma i polovinu nemuseli vykrájet,“ dodává kuchař Jaroslav Sapík.
