Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Británii se draží zapomenuté kufry

V letadlech a na letištích nejsou zapomenutá zavazadla ničím neobvyklým. Někteří cestující po svých věcech pátrají, jiní ne
V letadlech a na letištích nejsou zapomenutá zavazadla ničím neobvyklým. Někteří cestující po svých věcech pátrají, jiní ne  (Autor: AFP)
Autor: ČTK/AFP - 
23. května 2008
11:34

"Alespoň jeden je dobrý," raduje se Hannah, když právě prozkoumala obsah kufru, který si před několika minutami koupila na dražbě v Tootingu na severu Londýna.

Každý týden se tam prodávají zavazadla, která jejich majitelé zapomněli v letadle.

Padesátka lidí, sedících na židlích, které také budou vydraženy, se po 50 minut přetahovala o 138 zavazadel, k nimž se nikdo nepřihlásil a která se tedy toho dne prodávala v Greasby's, malé aukční síni v Tootingu.

Pro jednatřicetiletou kadeřnici Hannah Taylorovou to byla premiéra. Jela sem až z Newbury, asi sto kilometrů západně od Londýna, aby vyzkoušela tip, který jí dala kamarádka. Možná, že tu najde něco, co bude moci prodat na eBay nebo na bleším trhu.

"Je to zábava. Přijela jsem se podívat, možná tu narazím na značkové oblečení. Je to náhoda," vysvětluje vyvedena z míry obsahem sedmi zavazadel, která zakoupila celkem za 213 liber (asi 7000 Kč).

"Myslela jsem si, že vše bude vypráno a pěkně složeno, v plastikových obalech, ale lidé, kteří to tu už znají, mi řekli, že mohu najít i špinavé spodní prádlo," svěřuje se. Někteří, například prodavači z tržišť nebo v bazarů, tady mají téměř každý týden dostaveníčko. A nabídky je dost a dost.

Ve světě zůstalo v roce 2007 opuštěno na 42,4 milionu zavazadel, to znamená 18,86 zavazadla na 1000 cestujících. Jejich cena se odhaduje na 2,45 miliardy eur (63,7 miliardy Kč), uvádí společnost Sita, která díky elektronickému systému umožňuje vrátit zavazadlo majiteli. Používá ji více než 360 leteckých a přepravních společností.

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) stanoví, že pátrání po zavazadle může trvat nejvýše 100 dní. Většina zavazadel (85 procent) se najde během prvních 48 hodin. Vlastníka však nenajde 57 zavazadel na 100.000 cestujících. Tato zavazadla tak často končí v aukční síni.

Takovou možnost volí zvláště British Airways, druhá největší letecká společnost v Evropě, pokud jde o zapomenutá zavazadla: 26,5 zavazadla na 1000 cestujících v roce 2007. Získané peníze jdou na účty dobročinných organizací, upřesnil její mluvčí.

"V příznivých týdnech tak získáme až 300 zavazadel a vzhledem k nedávným problémům terminálu 5 na letišti Heathrow čekáme, že jich bude ještě více," naznačila Christine Satchettová, majitelka Greasby's.

V přijímací kanceláři se obsah zavazadel třídí. Hodnotné předměty (elektronika, šperky, značkové oblečení) a obuv se prodává zvlášť, zbytek se dává zpět do zavazadel. Je to jako ve "štěstíčku": ten, kdo kufřík či tašku získá, neví, co najde uvnitř.

"Můžete koupit špinavé prádlo nějakého trempa, kterému se už nechtělo brát batoh na záda," říká jeden z častých návštěvníků aukcí. "V některých jsou i hrnce a pánve. Kdo si to na dovolenou bere? Je to jen kvůli dostatečné váze pro pojišťovnu," zdůrazňuje paní Satchettová.
Každé zavazadlo má vyvolávací cenu pět liber (asi 156 Kč). Během několika vteřin je přiklepnuto tak za 20 liber (625 Kč). Jejich označení bývá stručné, například: zelený kufřík s kolečky s dámským ošacením.

Za 24 liber (bez daně z přidané hodnoty) patří takový kufřík nyní Hannah. Obsahuje hodně triček ve slušném stavu. "Jsem spokojena. To je dobré," prohlašuje, ale v okamžiku pohlédne do jedné z kapes a vykřikne: "Proboha!" Konečky prstů vytahuje silikonovou vycpávku do podprsenky. "Právě jsem si nechala zvětšit prsa," vyprskne smíchy.