Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

VIDEO: George Bush starší (85) oslavil narozeniny seskokem z letadla

George Bush starší oslavil svoje 85. narozeniny seskokem z letadla
George Bush starší oslavil svoje 85. narozeniny seskokem z letadla  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
13. června 2009
08:17

Bývalý americký prezident George Bush starší oslavil v pátek své pětaosmdesáté narozeniny seskokem z letadla podobně, jako to udělal při oslavě své osmdesátky a pětasedmdesátky.

V tandemu se seržantem Mikem Elliottem vyskočil z letadla ve výšce 3200 metrů, a než se otevřel padák, svištěli dolů volným pádem rychlostí 160 kilometrů za hodinu. Snesli se do blízkosti pobřežního domu Bushových u Kennebunkportu ve státě Main.

"Je to úžasný a radostný pocit. Necítím se ani o den starší než 84 let," řekl Bush, když se zbavil postroje padáku. Skok si prý hodlá zase za pět let u příležitosti narozenin zopakovat.

George Bush starší George Bush starší | wikipedia.org

George Bush v jeho letadle TBF Avenger pár měsíců po tom, co byl sestřelen

V době, kdy zastával prezidentský úřad, rád běhal, hrál golf i tenis a rybařil. Teď prý trochu zpomalil, ale to neznamená, že se přestane hýbat. Novinářům řekl, že páteční skok podnikl ze dvou důvodů: aby znovu zažil radost z volného pádu a taky aby ukázal, že i ve stáří lidé zůstávají aktivní a rádi dělají zábavné věci. "Nemusíte sedět a slintat někde v rohu jenom proto, že jste starý. Vyjděte ven a dělejte něco, radujte se ze života," prohlásil Bush.

Jeho pátečnímu seskoku přihlížela žena Barbara, všech pět jejich dětí, tedy i minulý prezident USA George Bush mladší, dále 14 vnoučat, dva bratři a sestra.

Elliott přiznal, že byl nervózní jednak kvůli Bushově věku a taky kvůli přítomnosti celého klanu. "To, co děláme, je nebezpečné, vždycky existuje určité riziko, dnes bylo všechno bez problémů," řekl.

Bush senior poprvé seskočil padákem za druhé světové války v roce 1944, když bylo jeho letadlo sestřeleno nad Tichým oceánem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi