Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ctirad Mašín: Pro jedny hrdina, pro druhé vrah!

Autor: zb, oj, Josef Krám, Kjos - 
14. srpna 2011
17:16

ANKETA: Dva dny po svých 81. narozeninách zemřela nejkontroverznější postava poválečného Československa. Ctirad Mašín (†81) podlehl leukémii. Se svým bratrem Josefem rozdělil společnost na dva tábory. Byli to vrazi, nebo hrdinové? Syn zastřeleného učetního Rošického má jasno: Byli to vrazi!

"Byl to odvážný člověk a právě pro je

ho odvahu jsem si jej velmi vážil," uvedl na adresu Mašína premiér Petr Nečas (ODS).

Podle jeho slov ho smrt velmi zasáhla. "Své hrdinství prokázal svým odporem proti totalitní diktatuře, která uvrhla naši zemi do desítek let nesvobody," dodal Nečas.

Bratry Mašíny i Milana Paumera, který se s nimi prostřílel do západního Německa, ocenil na jaře 2008 tehdejší premiér Mirek Topolánek plaketou předsedy vlády. Senát tuto trojici už několikrát bez úspěchu nominoval na udělení státního vyznamenání navrhl.

Mašínové byli loupežní vrazi

Ne však pro každého jsou bratři Mašínové hrdiny, kteří si zaslouží medaile. Názor na jejich boj proti komunismu vyjádřil i syn zastřeleného účetního Stanislav Rošický: „Tátu zavraždili, byla to loupežná vražda a Mašínové jsou loupežní vrazi,“ řekl Blesku

V roce 1952, kdy Mašínové přepadli auto s výplatami pro dělníky z továrny Kovolis na Čáslavsku, bylo malému Stanislavovi s

koro deset let. Na události osudného dne si pamatuje a také na to, že hned druhý den je s maminkou komunisté vystěhovali z podnikového bytu. Pro něj není pochyb o tom, že Mašínové vraždili jen pro peníze.

Ostatně jeho otec, Josef Rošický, prý ani nebyl v komunistické straně nebo v Lidových milicích. Pracoval jako hlavní účetní a byl prý poctivý puntičkář. „Bohužel v třídvéřovém tudoru tenkrát seděl vzadu a nemohl se bránit. Josef Mašín ho omráčil a pak zastřelil jeho vlastní pistolí…“ líčí Stanislav. Protože peníze nechtěl vydat dobrovolně, zaplatil za to životem.

Stanislav Rošický nemá důvod k smutku po vrazích svého otce. „Tak si můžu odškrtnout Milana Paumera a Ctirada Mašína,“ říká lakonicky. O svém tatínkovi také natočil dokument s ostravským režisérem Kačorem. „Dlouho ho nezařadili do vysílání a pak šel až v nočních hodinách,“ zlobí se Stanislav Rošický, jeden z těch, kteří považují bratry Mašíny za zločince.

kung-fu-jane ( 29. srpna 2011 18:38 )

pro karel128 alias čur*k128: Tak si dej pozor, abych nějakou tu filcku na tebe nepoštvala, ty úchylný slintající impotente ...Božka, trhej...a příště si najdi místo k onanování jinde, ty zvrhlý imbecile!...

rescarot ( 29. srpna 2011 16:59 )

Za co bojovali ti tvoji hrdinové?? A hlavně jak?? Tím že podřezali dva lidi, spoutané a bezmocné a navíc je okradli se projevuje hrdinství?? Nejvyšší čas utéct z tohoto hnojiště.

karel128 ( 29. srpna 2011 09:07 )

kung-ku.da,- tak jsem se vůbec nemýlil,..jsi jen obyčejná frigidní,smradlavá 3,14ča se zrzavýma fi.ckama...fetko..!

kung-fu-jane ( 24. srpna 2011 17:17 )

pro karel128(neboli čur*k128): Jdi se snažit jinam, ty duševní onanisto. Na ty tvoje úchylné slinty nejsem zvědavá. A nezapomeň si vzít Viagru, aby se ti postavil mozek a mohl jsi na pět vteřin vnímat realitu kolem sebe. Úchyláku!

karel128 ( 24. srpna 2011 10:22 )

kung-ku.nda,-feťačko,my slušní víme že jsi vypatlaná debilní feťačka,nemusíš nás stále o tom přesvědčovat ku.ndo..!! A k tomu mému příspěvku,..ty na to prostě s tvým zhuleným bebilním mozečkem "NEMÁŠ",aby jsi to pochopila,/popros hezky sestřičku na té psychiatrii,aby ti to hezky pomaloučku vysvětlila/..tak si z toho nic nedělej.To jsem napsal pro ty slušné a chytřejší,než jsi TY..zfetovaná ku.ndo!!

Zobrazit celou diskusi