Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vondra na pohřbu vyznamená Mašína

Ctirad Mašín zemřel na leukémii
Ctirad Mašín zemřel na leukémii  (Autor: Archiv C. Mašína)
Autor: ČTK - 
17. srpna 2011
13:03

Na pohřeb nejkontroverznější osoby poválečného Československa Ctirada Mašína pojede příští týden do Spojených států místo premiéra Nečase ministr obrany Alexandr Vondra. Vláda plánuje Mašína vyznamenat vojenským vyznamenáním Zlatá lípa. Získá ho i bratr zesnulého Josef Mašín. Dodal, že je mu líto, že se on sám pietního aktu nemůže kvůli pracovnímu vytížení zúčastnit.

Pohřeb Ctirada Mašína, který zemřel v sobotu ráno po delší nemoci, se v americkém Clevelandu uskuteční příští týden ve středu. Jako veterán americké armády bude pochován s vojenskými poctami. Pohřbu se zúčastní také český velvyslanec v USA Petr Gandalovič.

Loňského pohřbu dalšího ze skupiny odbojářů Milana Paumera se kromě stovek lidí zúčastnili i nejvyšší ústavní činitelé. Na smuteční obřad v Poděbradech přijel premiér Nečas, ale i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéf VV Radek John, ministr obrany Alexandr Vondra a tehdejší předsedové parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová.

Mašínům se společně s Paumerem podařilo probít do západního Německa, další členové skupiny byli později v Československu odsouzeni k hrdelním trestům nebo mnohaletému žaláři.

Případ skupiny kolem bratří Mašínových, kteří se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce, dodnes vyvolává v české společnosti rozepře, protože při jejich činnosti zemřelo několik lidí. Někteří lidé opakovaně požadují, aby jim bylo uděleno státní vyznamenání, jiní je označují za vrahy.
Mašínové se zároveň do Česka odmítají vrátit, protože země podle nich nezpřetrhala právní i jiné vazby s komunistickým režimem. Ctirad Mašín se tak podle bratra nechtěl do Česka vrátit ani po smrti.

Po útěku na Západ sloužil Ctirad Mašín pět let v americké armádě, poté podnikal společně s bratrem a Paumerem v Texasu, nakonec se osamostatnil. Měl postupně firmy v několika státech USA. Měl dva syny a dceru.

oltec ( 19. srpna 2011 21:03 )

Mašínové byli loupežní vrazi

woman.q ( 19. srpna 2011 00:24 )

Tak fajn, svět oslavuje každýho chycenýho (mrtvýho) teroristu a my jim budem dávat metály. Bože můj, to jsme dopadli.

zdenkar ( 18. srpna 2011 16:10 )

Určitě, v kauze Promopro si nakradl více než dost.

pajach ( 18. srpna 2011 15:52 )

Víš co Sašo? Di do p.r.d.e.l.e.

foji ( 18. srpna 2011 13:34 )

Zobrazit celou diskusi