Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Honzátka podřízl Ctirad Mašín tupou skautskou dýkou!

Autor: Sandra Apostolidisová, Veronika Pukačová, evakk - 
18. srpna 2011
05:40

Původní plán bratrů Mašínových nevyšel. 13. září 1951 padla jejich první oběť, ke zbraním se ale nedostali. Jenže bez nich byl jejich boj ztracený. Jen dva týdny poté se tedy rozhodli pro další akci. Tentokrát už s jasně vytyčeným cílem: Získat zbraně a zneškodnit svědky. 28. září se tak stalo osudným dalšímu příslušníku SNB. Zabíjel tentokrát Ctirad Mašín. Skautskou dýkou podřezal Jaroslava Honzátka.

Ctirad jako místo druhého útoku zvolil policejní stanici v Čelákovicích. Mladší Josef tehdy pracoval jako řidič v Jeseníku, plán se tedy musel obejít bez něj. „Místo Pepy s sebou prostě vezme Zbyňka Janatu, Milan Paumer to opět odřídí… S Pepou se sice nemůžou srovnávat, ale Radek (Ctirad – pozn. red.) nemá na vybranou,“ píše se v románu Jana Nováka Zatím dobrý, na jehož vzniku s Mašíny úzce spolupracoval.

Ostříleného esenbáka Honzátka, který měl tu noc službu na stanici v Čelákovicích, Ctirad opět vylákal ven pod smyšlenou historkou o dopravní nehodě. V kanceláři pak poručil Honzátkovi, aby si lehl na gauč a svázal ho padákovou šňůrou. A konečně získal to, pro co přišel – pět samopalů, zásobníky, náboje... „Nedá se nic dělat, soudruhu, teď tě musíme uspat, abys nám nenadělal ňáký zmatky,“ popisuje Novák Honzátkovy poslední minuty. Už v tu chvíli totiž Ctirad dobře věděl, že Honzátko musí zemřít. Poté, co dá četníkovi nasát chloroform, vyndá dýku… „Podřízne mu krk, jenže zase tak jednoduché to není, skautská dýka je nějaká tupá, krev stříká na všechny strany… Radek je zalitý potem, tak a dost, konec, zhasne, vyběhne z dusné místnosti,“ líčí kniha čin, po kterém už i na Ctiradových rukou ulpívá krev esenbáka.

Mašínové svůj odboj brali jako poslání, které musí přinášet oběti. „…Už brzo se přidá k americké armádě, právě dobojoval další bitvu ve své válce s komunismem,“ honilo se podle Nováka hlavou Ctiradovi po jeho prvním zabití.

zaviracispendlik ( 20. srpna 2011 22:27 )

crakáčku, dávám Ti

zaviracispendlik ( 20. srpna 2011 22:26 )

zaviracispendlik ( 20. srpna 2011 22:25 )

urna ( 20. srpna 2011 20:34 )

jedinny kdo je tady sprosty a urazi jsi ty.. S tim Janosikem jsi to nemyslel vazne vid??? Perci??? Ty nejsi imuni ty jsi velmi rychle vybusny a inklinujes k sprostote, argumenty dochazi tobe, tim,ze obhajujes vraha a schvalujes jeho chovani, priznavas,ze jsi schopen stejneho cinu a ono to jde z tveho rozcileneho psani citit!!! Proc by mel psat o zlocinech komunistu kdyz clanek je o Masinech?? chudacci zoufali, ano pozabijeli nevinne, ukradli penize nakoupili si za to motorky a lehky holky a pak sup do armady USA ..-))) co obetovali ze sebe ???? kdyz nekdo bojuje proti rezimu v prve rade obetuje sebe!!!!! precti si neco o revolucionarich .. Tito panove jsou obycejni vrahove!!! a to ze sem tahas nejake nepodlozene zlociny komunistu je trapne, zde se bavime o podlozenem faktu , o mrtvych ktere zabili tito vrazi vis??

urna ( 20. srpna 2011 20:26 )

Tak tak jeste bych k nim zaradil Bushovic rodinu!!!Jisteze jsou vrazi. A v amreicke armade nebyli pro zadny boj proti kmunistu, ale jen pro penize, z ceho by asi tak v Americe zili?? Do americke armady muze skoro kazdy ubozak. Slibi mu plat, jidlo a jdou.. proto je take v Americe vysoka chudoba vytvarena, pak se tam chodi verbovat vojaci do Iraku. Nejaci blbci z vychodu se jim chodily.. a delaji ze sebe hrdiny , ze nemaji svedomi........

Zobrazit celou diskusi