Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ctirad Mašín bude pochován s vojenskými poctami ve středu

Jestli se někdo z českých politiků zúčastní pohřbu Ctirada Mašína zatím není jasné.
Jestli se někdo z českých politiků zúčastní pohřbu Ctirada Mašína zatím není jasné.  (Autor: Archiv C. Mašína)
Autor: ČTK - 
16. srpna 2011
08:02

Pohřeb Ctirada Mašína se v americkém Clevelandu uskuteční příští týden ve středu, oznámil jeho bratr Josef. Jedna z nejkontroverznějších postav poválečného Československa a veterán americké armády bude pochován s vojenskými poctami. Zda se obřadu zúčastní někdo z českých politiků, zatím není jasné. Někteří o to ale projevili zájem.

"Smuteční obřad bude příští týden ve středu tady v Clevelandu. Začne v 16:00 (22:00 SELČ)," řekl Mašín ČTK. Uvedl, že jej po bratrově úmrtí kontaktovalo několik českých politiků. Nechtěl je ale jmenovat s tím, že bude lepší, když politici svou případnou účast na pohřbu oznámí sami.

Premiér Petr Nečas již dříve ČTK sdělil, že účast někoho z vlády bude v první řadě záležet na rodině zesnulého a na charakteru pohřebního obřadu. "O případné vládní účasti bude rozhodnuto posléze i v závislosti na místě a času pohřbu," uvedl jeho mluvčí Jan Osúch.

Loňského pohřbu dalšího ze skupiny odbojářů Milana Paumera se kromě stovek lidí zúčastnili i nejvyšší ústavní činitelé. Na smuteční obřad v Poděbradech přijel premiér Nečas, ale i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéf VV Radek John, ministr obrany Alexandr Vondra a tehdejší předsedové parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová.

kung-fu-jane ( 23. srpna 2011 20:47 )

Jedna bestie od Mašínů bude zítra 24.srpna 2011 zakopaná. A na tu druhou si ještě chvilku počkám... CTIRAD MAŠÍN JE VRAH, pane premiére!

milan1970 ( 19. srpna 2011 07:18 )

Žádné vojenské pocty. Zasloužil by si zahrabat v tichosti někde v lese!! Světská spravedlnost neexistuje. Věřím,že Boží spravedlnosti tento vrah neujde!!!

komentator ( 17. srpna 2011 08:02 )

Holt Nečas a ministři zaregistrovali, že 90% lidí v této zemi nepovažuje Mašína za "hrdinu" a proto nikdo z vlády nebude na funusu! Že naprostá většina lidí jednoznačně odsuzuje řádění Mašínů Nečas a vláda si uvědomují, že prezident Klaus nesdílí jejich názory o "hrdinství Mašínů" a že p.prezident nehodlá dát Mašínovi žádnou medaili

tyrkys ( 16. srpna 2011 19:57 )

Doufejme, že pořádně spočítají!!!! V pekle!!

husqarnowicz ( 16. srpna 2011 19:21 )

Jen mu ty vojenské pocty klidně dopřejte, stejně už jim naštěstí neobživne, ani kdyby mu strčili do p.r.d.e.l.e rozpálenou železnou tyč. Taková vojenská pocta, to je jinak docela šaškárna. Pán se sveze na lafetě, pak ho budou chvíli ukazovat jak bílýho slona, nato padne nějaká ta salva, která akorát vyplaší na hřbitově holuby, pár otlemenců bude držet řeč a nakonec ho stejně zahrabou nebo spálí. Čili stejná pitomina, jako když na vojně mazáci za odměnu fotografovali bažanty před nastartovanou tatrou. Navíc se u toho bude spousta chlapů potit v upnutých uniformách, mrchotrubci zahrajou nějaký ten funébrmarš nebo jinou vojenskou odrhovačku a bude po ptákách.. Z vraha tím anděla neudělají, i kdyby se rozkrájeli.

Zobrazit celou diskusi