Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obdivovaný i nenáviděný Mašín zemřel na rakovinu!

Autor: Mediafax, oj - 
13. srpna 2011
12:06

Bratři Mašínové jsou nejkontroverznější postavy poválečných dějin Československa. Na dlouhá léta rozdělili společnost na dva tábory: pro jedny jsou hrdinové, pro druhé vrazi. V sobotu dopoledne podlehl starší z bratrů Ctirad (†81) rakovině.

Jednaosmdesátiletý Ctirad Mašín byl synem generála Josefa Mašína. Spolu s bratrem Josefem je nositelem vyznamenání prezidenta Edvarda Beneše, který je v roce 1945 ocenil medailí Za chrabrost za „osobní statečnost v době války“.

Známý je především odbojem proti komunistickému režimu v Československu v letech 1951 - 53 a tím, že se s bratrem v říjnu 1953 probil komunistickým Československem přes východní Německo do západního Berlína.

Činy bratří Josefa a Ctirada Mašínových, kteří se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce, dodnes vyvolává v české společnosti rozporuplné emoce. Při jejich útěku přišlo o život celkem šest lidí. Mnozí již dlouhé roky volají po tom, aby jim prezident udělil státní vyznamenání, ostatní odbojáře označují za vrahy.

Bratry Mašíny i Milana Paumera, který se s nimi v roce 1953 prostřílel do západního Německa, ocenil na jaře 2008 tehdejší premiér Mirek Topolánek plaketou předsedy vlády. Senát nicméně už několikrát Mašíny, Paumera i další bez úspěchu na udělení státního vyznamenání navrhl.

Další dva členové pětičlenné skupinky Václav Švéda a Zbyněk Janata byli, po těžkém zranění, v sovětské zóně Německa dopadeni a vydáni do Československa, kde pak byli popraveni. Bratři Mašínové a poslední člen skupiny Milan Paumer úspěšně dorazili do západního Berlína. Později, v USA, se všichni tři přeživší členové skupiny přihlásili do americké armády se záměrem pokračovat v boji proti komunismu

Petr Nečas: Byl to hrdina!

"Byl to odvážný člověk a právě pro jeho odvahu jsem si jej velmi vážil," uvedl na adresu Mašína premiér Petr Nečas (ODS). Podle jeho slov ho smrt velmi zasáhla. "Své hrdinství prokázal svým odporem proti totalitní diktatuře, která uvrhla naši zemi do desítek let nesvobody," dodal Nečas.

kasandra226 ( 16. srpna 2011 22:32 )

Plně souhlasím kung-fu-jane.

perci5 ( 15. srpna 2011 00:52 )

Chtěl bych těm komunistickým spratkům, kteří na schůzi nesoudružsky nedávali pozor, nebo jsou to normální debilové a neví o čem je řeč a vypouští záměrně polopravdy utřídit fakta. Mašíni zabili celkem 6 lidí, z nichž smrt 3 z nich byla na našem území. První dva byli policisté z Mašíny přepadených policejních stanic. První umírá v policejní stanici v Chlumci nad Cidlinou, když na útočníky vytahuje zbraň, druhý policista pak umírá o 14 dní později při útoku na stanici v Čelákovicích, když mu, omámenému a svázanému Ctirad Mašín prořízne hrdlo - pro jistotu, aby nebyli odhaleni. Jediný civilista v pravém slova smyslu umírá při přepadení auta vezoucího výplaty. Obětí je pokladník, člen LM, který tasí na útočníky svou zbraň (těžko mu to v té situaci vyčítat) - a při rvačce je Josefem Mašínem zastřelen. Uvědomte si, že zbraň v té době museli odevzdat i politicky nepohodlní myslivci!!! Ostatní tři, jež byli zabiti v Německu, byli nepochybně zabiti v sebeobraně, byli to východoněmečtí policisté - spíše vojáci, kteří spolu s dalšími tisíci ozbrojenými kolegy měli za cíl jediné - skupinu Mašínů zlikvidovat, zabít, nenechat v žádném případě projít. Mašíni, ať se to rudochům nelíbí, jsou hrdinové. Byli jedni z mála, kteří se postavili bolševikům a neohnuli hřbet.

perci5 ( 15. srpna 2011 00:19 )

hloupyhonza ( 14. srpna 2011 18:21 )

Ctirada Mašína pochovají s vojenskými poctami pro TOHO HAJZLA A VRAHA, VÝSMĚCH MRTVÝM ,KTERÉ ZAVRAŽDILI hanba

barry3005 ( 14. srpna 2011 18:03 )

jo kdybych tu napsal,že to bylo nespravedlivé zabíjet a vyhánět po válce némecky mluvící lidi a Němce,tak by nékteŕí napsali,že právem. A kdpopak to byli komunisté? Komunisté byli první, kteří vymysleli holocaust. Už Marx a Engels psali o vyhlazování lidí. Byl to právě Lenin,který nechal zabít nejen carskou rodinua ale kolem 11milónů nepohodlných lidí.Po něm v tom pokračoval Stalin, který nejen nechal vyhladovět ca.7 miliónů Ukrainců a to během jednoho roku, ale pozdéji nechal děti od 12-ti let zasřelit. Byla to tehjdejší KGB, která učila SS jak co nejrychleji co nejvíce lidi je treba vyhladit.Byl to Molotov, který se kamarádil s Hitlerem, a pořádali se sov. generály spol.schůzky. Byly to franc. komunisté, kteří pdporovali Hitlera, byla to právè sovétská armáda,která v letech 39-40 bojovala po boku německé armády a spolu oslavolali společná vítězství. Byl to právě Stalin, který posílal ruské Židy a uprchlické Židy do koncentráku, stejně tak jako Beneš. A byli to komunisté, kteří po válce v gulaku a koncentrační táborech zabíjeli milióny lidí a dèlali na nich stejné pokusy jako na zvířatech(za živa jim otvírali lebku a dělali pokusy). Tak jako nikdo nemusel být v SS, tak stejně nemusel nikdo pracovat s komunisty. To byli lidé, kteří to dělali z přesvědčení.Zvláště pak v obdobích 50tých let. Byli to komunsité, kteří dokázali zastřelit za jednu noc stovky lidí ve vèzeních a pak je házeli do spol. hrobů.Byli to komunisté, kteři hlavně v 50-tých letech mučili lidi a to jen proto,že mysleli jinak než oni a nebo za jejich náboženské přesvědčení.Smrt těchto komunistických-vrahů mi není líto. Spíše mne vzteká,že po revoluci nebyli tito lidé popraveni a odsouzeni za jejich barbarstvi a to nejen hospodářské, ale hlavně v oblasti lidských práv. A jelikož SNB a milice byla komunistická, není mi těchto mrtvých líto!!!Protože ti samí udávali lidi a posílali je do vězení a nebo Jáchymova.

Zobrazit celou diskusi