Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Padali jsme deset vteřin, lidé se vznesli ke stropu. Cestující líčí děs v boeingu, v němž se zranilo 50 osob

Aktualizováno -
12. března 2024
14:44
Autor: ČTK, mav - 
11. března 2024
09:27

Pět desítek lidí dnes utrpělo zranění při letu z australského Sydney do novozélandského Aucklandu, když neupřesněný technický problém způsobil prudký propad letounu. Informoval o tom novozélandský list New Zealand Herald. Třináct osob bylo po přistání převezeno do nemocnice; jedna je ve vážném stavu.

Jedna z cestujících řekla, že se letadlo během letu prudce propadlo. „Bývala jsem letuška a něco podobného jsem zažila poprvé. Celé letadlo jako by zamrzlo,“ dodala.

Brian Jokat pospával, prudký pád ho ale vzbudil. „Otevřu oči a vidím několik lidí u stropu letadla. Prostě přilepení ke stropu, pak spadli na zem,“ sdělil televizi CNN. „Pak jsem si uvědomil, že to není ve filmu, že to je realita.“

„Když se to stalo, na toaletě byl jeden muž. Když vyšel ven, z obličeje mu tekla krev,“ vylíčil Lucas Ellwood pro New Zealand Herald. A tři muže viděl „létat ve vzduchu“.

Do stropu vyletěl mj. nepřipoutaný Luke Francis - prý 30 let létá docela často, ale něco takového neviděl. „Když jsem přistál na podlaze, spadl na mě další starší cestující, který si zlomil rameno,“ popsal NZ Heraldu.

Deset sanitek a padesátka raněných

„Letadlo přistálo na letišti v Aucklandu podle letového plánu. Incident postihl některé cestující a členy posádky, kteří dostali okamžitou pomoc a na letišti se o ně podle potřeby postarali zdravotníci,“ řekl listu mluvčí chilské letecké společnosti LATAM Airlines. Hovořil jen o „technickém problému“, který způsobil „silný pohyb“, nijak to ale nespecifikoval. Na letiště přijelo více než deset vozů záchranné služby, uvedl New Zealand Herald.

Americká televize NBC News hovoří o převozu třinácti lidí do místní nemocnice, aerolinka k nim počítá tři členy posádky - jedna letuška si zlomila ruku. Další čtyři desítky ošetřili zdravotníci na letišti. Celkem letělo 263 cestujících a devítičlenná posádka.

Clara Azevedová soudí, že letadlo padalo asi deset sekund. „Nevěděli jsme, zda z toho vyvázneme živí,“ vzpomíná na okamžiky hrůzy. Když pilot zase stroj ovládl, připadalo jí to jako zázrak. Sama vyvázla nezraněná, ale spolucestující (68) vedle ní si zlomila dvě žebra. Jelikož žena nemluvila anglicky, Clara s ní strávila noc v nemocnici a překládala, jak řekla New Zealand Heraldu.

Cestující si postěžovali, že se o ně ten den aerolinka moc nepostarala, dali jim po přistání akorát jeden cheeseburger a pak až snídani. Až další den jim společnost Latam poslala e-mail se slibem uhradit vzniklé náklady.

Po přistání šel jeden z pilotů zkontrolovat cestující. „Ztratil jsem kontrolu nad letadlem. Měřicí přístroje mi prostě zhasly,“ přiznal podle cestujícího Jokata. Pak vše zase naskočilo a dál letěli bez problémů.

Podle agentury Reuters se jednalo o Boeing 787-9 Dreamliner. Americký výrobce poslední dobou zaznamenal několik vážných problémů na novém stroji 737 MAX, ovšem i s dreamlinery, které jsou v provozu od roku 2011, byly problémy.

Video  Letoun ztratil ve vzduchu nákladní dveře, dekomprese vysála sedadla s devíti cestujícími (Los Angeles→Sydney, 1989).  - Videohub
Odemknout video

viho ( 11. března 2024 14:30 )

V odborném leteckém zpravodajství se píše, že došlo ke krátkodobému úplnému výpadku přístrojů. A dnešní letadla ovládaná systémem fly by wire, jako je i Boeing 787, jsou bez elektroniky neovladatelná, takže letadlo začalo padat. Může se jednat třeba o nějaký uvolněný elektrický kabel, který byl ve výrobě nedostatečně upevněn, nebo v kabelovém svazku někdo zapomněl nářadí, atd. To jsou typické chyby montáže Boeingu... Stačí si najít pár výpovědí bývalých zaměstnanců Boeingu, kteří by do letadla tohoto výrobce už nikdy nesedli, když měli možnost na vlastní oči vidět a zažít, jak jejich výroba probíhá... 🙁

Qakina Qakina ( 11. března 2024 12:55 )

Bylo by dobré si přečíst článek dříve než napíšete dlbý komentář. Propad nezpůsobila turbulence.

Kamyl ( 11. března 2024 11:36 )

Za to může Babiš ,Putin a pilot byl proruský ,prohlásil Petr Fiala

Zobrazit celou diskusi