Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šokující příčina upadlých dveří boeingu 737 MAX. Letounu chyběly jistící matice?

Autor: lš, ČTK - 
27. ledna 2024
11:15

Záhada upadlých dveří u osm týdnů starého letadla společnosti Alaska Airlines má zřejmě prosté, avšak děsivé vysvětlení. Uniklý dokument výrobce, firmy Boeing, přiznává, že u dveří zcela chyběly jistící matky, které měly dveře držet v trupu letadla! Americký Federální úřad pro letectví (FAA) stanovil podmínky kontroly, kterou musí 171 nyní odstavených strojů projít. Do provozu se zřejmě vrátí už koncem týdne. Zároveň však FAA Boeingu sdělil, že nepovolí žádné rozšíření výroby letounů MAX, a to včetně modelu 737 MAX 9.

Se zprávou přišel deník The Seattle Times, který se skrze svůj zdroj dostal přímo do dokumentace Boeingu. „Důvod, proč dveře vyletěly, je černý na bílém v záznamech. Matice vůbec nebyly instalovány, což svědčí o kvalitě kontroly v určitém segmentu výroby,“ cituje dokument zdroj.

Pro jednoho ze dvou největších výrobců letadel na světě to není vůbec dobrá reklama. I kontroly u ani ne rok starých strojů stejného typu jiných aerolinek totiž odhalily sice ne chybějící, ale povolené matky!

Incident  přiměl FAA, aby ponechal na zemi všechny stroje 737 MAX 9. Letecké společnosti Alaska Airlines a United Airlines kvůli tomu musely zrušit tisíce letů. Podle agentury Reuters plánují, že letadla do provozu vrátí v pátek, respektive v neděli.

Inspekce, kterou nyní všechny stroje musí projít, počítá například s kontrolou konkrétních šroubů, vodících kolejnic či desítek dalších komponent.

FAA firmu Boeing ve středu také informoval o tom, že nepovolí žádné rozšíření výroby letounů MAX, včetně modelu 737 MAX 9. Problémy s kvalitou označil za nepřijatelné.

Video  Boeing 737 Max po vzletu z Portlandu přišel o zadní dveře. Piloti museli nouzově přistát.  - Twitter
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi