Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Horor u Eiffelovky: Islamista ubodal turistu před očima manželky!

Autor: ČTK, lm - 
3. prosince 2023
21:07

Šestadvacetiletý muž podezřelý z toho, že v sobotu u Eiffelovy věže v Paříži zabil německého turistu a dva další zranil, v nahrávce zveřejněné na sociálních sítích přísahal věrnost teroristické organizaci Islámský stát. Podle agentury Reuters to dnes uvedl protiteroristický žalobce Jean-François Ricard. Muž policii dříve řekl, že ho rozrušila situace v Pásmu Gazy. Soustrast rodině zabitého vyjádřil francouzský prezident Emmanuel Macron nebo německý kancléř Olaf Scholz.

Vyšetřování útoku islamisty, který je podezřelý z toho, že v sobotu v centru Paříže zabil německého turistu a další dva lidi zranil, převzala protiteroristická prokuratura. Informuje o tom agentura AFP. Agentura Reuters zase napsala, že podezřelý Francouz policii řekl, že ho rozrušila situace v Pásmu Gazy.

Muž podle Darmanina napadl v sobotu vpodvečer nedaleko Eiffelovy věže pár německých turistů. Němce narozeného v roce 1999 nožem zabil, jeho žena vyvázla bez zranění, ale v šoku. Kladivem pak útočník zranil ještě dalšího zahraničního turistu a postaršího Francouze.

Úřadům byl Francouz narozený v roce 1997 už dříve známý jako radikální islamista s psychickými obtížemi. Za přípravu jiného útoku byl v roce 2016 odsouzen a ve vězení strávil čtyři roky. Nyní je vyšetřován pro vraždu a pokus o vraždu.

Ricard, jehož protiteroristická prokuratura má případ na starosti, na dnešní tiskové konferenci také uvedl, že podezřelý se jmenuje Armand Rajabpour-Miyandoab a je vyšetřován pro vraždu a pokus o vraždu ve spojení s teroristickou organizací. Matka podezřelého podle Ricarda v říjnu sdělila úřadům obavy z chování svého syna, uvedla agentura AFP.

Policii muž řekl, že byl naštvaný,„protože tolik muslimů umírá v Afghánistánu a v Palestině“. V Pásmu Gazy vede od 7. října, kdy byl napaden, Izrael válku proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás. Agentura DPA uvedla, že muž také vyjádřil přesvědčení, že Francie nese za válku v Gaze zodpovědnost. Chtěl prý zemřít jako mučedník

Francouzská premiérka Elisabeth Borneová v reakci na útok uvedla, že její země se terorismu nepoddá. Prezident Macron na síti X vyjádřil soustrast rodině a blízkým oběti a poděkoval bezpečnostním složkám za zadržení podezřelého.

„Jsem šokován teroristickým útokem v Paříži, při němž byl zabit jeden Němec a několik lidí bylo zraněno,“ napsal na X německý kancléř Scholz. „Opět se jasně ukazuje, proč se odhodlaně stavíme proti nenávisti a teroru,“ uvedl také Scholz.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová v rozhovoru s mediální skupinou Funke útok označila jako „hanebný“ a stejně jako Scholz uvedla, že myslí na příbuzné oběti a raněné „při tomto strašném činu“.

Na žádost prezidenta Macrona dnes odpoledne jedná bezpečnostní kabinet v čele s premiérkou Borneovou a za účasti mimo jiné ministrů vnitra Darmanina, spravedlnosti Erica Duponda-Morettiho a zdravotnictví Auréliena Rousseaua. Protiteroristický žalobce Jean-François Ricard uspořádá dnes v 19:30 tiskovou konferenci k případu, uvedla AFP.

Útok v Paříži se odehrál necelé dva měsíce poté, co v Arrasu na severu země mladík hlásící se k teroristické organizaci Islámský stát (IS) přímo ve škole ubodal učitele. Ve Francii od té doby platí nejvyšší stupeň varování před terorismem.

jonn ( 3. prosince 2023 22:13 )

To je teprve začátek .

hafblaf ( 3. prosince 2023 18:52 )

Utratit - neživit.

Jan Jank ( 3. prosince 2023 17:51 )

Jsme zřejmě hloupější než naší předci, oni všechnu muslimskou chátru vyhnali z Evropy a tato nová generace si ji sem nechala nalézt zpět a ještě je vítala a důsledky jsou vidět dennodenně, smutné konce čekají Evropany.

Martin Bőhm ( 3. prosince 2023 16:57 )

Dokud se celá evropa neprobere a neuvědomí si , že islámské náboženství je neslučitelné s evropským způsobem života tak budou takovéto případy čím dál častější , a ať mi nikdo nepíše do komentářů , že jsou přece i tzv.hodní islámci , pořád jsou to islámci a jejich přiblblá šaria ....

Miroslav Jirák ( 3. prosince 2023 16:52 )

Přesně! Je to jeden druh potratů!

Zobrazit celou diskusi