Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Strach z teroru v Německu: Policie zadržela už tři mladíky, kteří chystali útok o Vánocích

Autor: ČTK - 
1. prosince 2023
10:53

Policie v německé spolkové zemi Dolní Sasko zatkla mladého muže, který je podezřelý, že se chystal spáchat teroristický útok v období Vánoc. Ve čtvrtek večer o tom s odvoláním na dolnosaskou ministryni vnitra Danielu Behrensovou informovala agentura DPA.

Už dříve tento týden německé úřady zatkly dva mladíky, kteří prý plánovali nechat vybouchnout dodávku na vánočním trhu v Leverkusenu v Severním Porýní Vestfálsku. Podle informací ministerstva vnitra této spolkové země je 15letý mladík zadržený nedaleko Leverkusenu Němec afghánského původu, zatímco 16letý mladík zadržený v Braniborsku má podle tamního ministerstva vnitra ruské občanství.

Policie také 21. listopadu v dolnosaském Helmstedtu zadržela dvacetiletého muže původem z Iráku. Zůstává ve vazbě, a to podle zemského kriminálního úřadu na základě opatření na obranu před nebezpečím.

Kvůli pokračujícímu vyšetřování Behrensová další podrobnosti nezveřejnila. Řekla, že na vánočních trzích je „robustní“ policejní přítomnost zejména kvůli možné hrozbě v souvislosti s konfliktem na Blízkém východě. „I nadále tu máme islamisty,“ zdůraznila Behrensová. „Ohlásil, že by zjevně chtěl provést útoky v souvislosti s velkými akcemi ve vánočním čase, a proto jsme ho vzali do preventivní vazby,“ řekla zemská ministryně vnitra k zatčenému muži.

Mladíci, kteří jsou ve vazbě kvůli podezření z plánování útoku na vánoční trh v Leverkusenu, sympatizovali s afghánskou odnoží teroristické organizace Islámský stát.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová v souvislosti se zadržením tří mladíků a válkou v Pásmu Gazy varovala před možnými atentáty. „Islamistické teroristické organizace, ale i islamističtí osamocení pachatelé představují neustálé a značné nebezpečí,“ řekla sociálnědemokratická politička mediálnímu domu RND. Podle ní Německo vděčí spolkovému kriminálnímu úřadu za to, že jenom ze sociální sítě Telegram už bylo odstraněno na 170 kanálů a obsahů, „jimiž byla šířena odpudivá antisemitská a islamistická propaganda“.

DPA poznamenala, že údajné plány mladíků připomínají útok z 19. prosince 2016 u Pamětního kostela císaře Viléma v Berlíně. Islamistický terorista tehdy s ukradeným nákladním vozem vjel do davu na adventním trhu a zabil tak 12 lidí včetně jedné Češky.

ad-ga ( 2. prosince 2023 09:18 )

Všechny naložit do letadel a poslat do jejich zemí. Do Evropy nepatří. 👎

Zobrazit celou diskusi