Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Cena plynu v Evropě roste: Stoupla o 45 procent. To je nejvýše od února

Autor: ČTK - 
13. října 2023
20:21

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes pokračovala v růstu. Během dne překročila 56 eur (téměř 1400 Kč) za megawatthodinu (MWh), dostala se tak na nejvyšší úroveň od konce února. Od začátku týdne vzrostla o zhruba 45 procent, napsala agentura DPA. Vzhůru ji v poslední době tlačí vyhlídky na příchod chladnějšího počasí a nejistota ohledně dodávek.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v příštím měsíci ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku dnes vystoupila až na 56,1 eura za MWh. Později část růstu smazala a pohybovala se mírně nad 55 eury za MWh. Oproti čtvrtku si tak připisovala zhruba čtyři procenta.

Ve čtvrtek cena stoupla o zhruba 15 procent. „Je třeba počítat s tím, že jakmile udeří mrazy, před kterými jsme poslední dobou varováni, tak se cena zvedne ještě více,“ sdělil ČTK v reakci na čtvrteční růst Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz. „Ve spojení s počasím je nutné počítat s velmi nestabilními cenami,“ dodal.

Za obavami o dodávky stojí ozbrojený konflikt mezi palestinským hnutím Hamás a Izraelem, poškození podmořského plynovodu spojujícího Finsko a Estonsko a přetrvávající hrozba stávky v australských závodech produkujících zkapalněný zemní plyn (LNG).

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur za megawatthodinu. Od té doby však výrazně klesla, k čemuž přispěly vysoké dodávky LNG. Cena plynu na burze je teď hluboko pod úrovní administrativně stanoveného stropu v České republice, který činí 2500 Kč za MWh.

Zobrazit celou diskusi