Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čaputová jmenuje Ficovu vládu ve středu. „Má bordel v kredenci,“ šije do ní odmítnutý ministr Huliak

Aktualizováno -
24. října 2023
14:32
Autor: ČTK, simao - 
24. října 2023
12:22

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenuje novou vládu ve středu odpoledne, informoval dnes ČTK mluvčí hlavy státu Martin Strižinec.  Nacionalistická Slovenská národní strana (SNS), která původně do vlády nominovala na ministra životního prostředí Rudolfa Huliaka, ustoupila. Popírače klimatických změn Huliaka Čaputová jmenovat odmítla, Huliak nyní vyhrožuje, že prezidentka zvolila větší zlo - menší zlo by bylo jeho jmenování...  SNS místo něj navrhla poslance Tomáše Tarabu. Huliak do Čaputové, ale i jejího přítele Juraje Rizmana, přitom šije dál velmi tvrdě.

  • Novým premiérem bude Robert Fico, jehož strana Směr-sociální demokracie vyhrála zářijové předčasné parlamentní volby.
  • Fico bude ministerským předsedou už počtvrté.
  • Zuzana Čaputová jmenuje vládu ve středu.
  • 16. října předsedové stran Směr-SD, Hlas-SD a SNS podepsali koaliční smlouvu.

  • 19. října Čaputová odmítla jmenovat ministrem životního prostředí kandidáta strany SNS Rudolfa Huliaka, zdůvodnila to mimo jiné tím, že Huliak podle ní neuznává existenci klimatické krize. Huliak spolu s kandidátkou na ministryni kultury Martinou Šimkovičovou patřili podle opozice, odborníků i médií mezi nejvíce kontroverzní kandidáty do příštího kabinetu.

  • SNS reagovala prohlášením, že na nominaci Huliaka trvá, a současně vybídla hlavu státu, aby respektovala výsledky voleb. 20. října však Čaputová řekla, že chce jmenovat novou vládu až poté, co dostane nový návrh na obsazení funkce ministra životního prostředí.

  • Dnes dosavadní kandidát na ministra životního prostředí Rudolf Huliak oznámil, že SNS navrhne zvoleného poslance Tomáše Tarabu jako svého kandidáta na ministra životního prostředí.

SNS sice na nominaci Huliaka trvala, Zuzana Čaputová ale jmenování kabinetu podmínila předložením nového personálního návrhu. Novou nominací tak SNS prezidentce ustoupila.

Taraba ani Huliak nejsou členy SNS, z jejíž kandidátní listiny se v zářijových parlamentních volbách dostali do sněmovny. V roce 2020 byl Taraba zvolen poslancem za krajně pravicovou stranu Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko, jejímž členem ale rovněž nebyl. V předchozím volebním období navrhoval zákony, které by podle ochranářů poškodily ochranu přírody.

Kdo je Tomáš Taraba?

  • Taraba spoluzaložil politickou stranu Křesťanská demokracie - Život a prosperita (KDŽP; později se přejmenovala na Život - národní strana) a od roku 2019 až do letošního června byl jejím předsedou.
  • V roce 2020 získal poslanecký mandát za krajně pravicovou stranu Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko, jejímž členem ale nebyl, a v květnu téhož roku vystoupil z jejího poslaneckého klubu.
  • Za pandemie covidu-19 tvrdil, že kdo se nechá očkovat, může se stát neplodným.
  • V říjnu 2022 poté, co byly zavražděni dva lidé u bratislavského gaybaru Tepláreň (Teplárna) a na Slovensku se konaly akce na podporu LGBT+ komunity, se Taraba zasazoval o uspořádání pochodu za tradiční rodinu. V minulosti také navrhoval zákaz vyvěšování duhových vlajek na státních úřadech.
  • Taraba za jednu z priorit při ochraně životního prostředí označil potřebu řešení stavu, že v zemi 800 obcí nemá kanalizaci.
  • Je aktivní na sociálních sítích, zejména na facebooku, kde v říjnu 2021 zveřejnil fotografii dcery slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, tehdy 17leté Emmy Čaputové s krátkým účesem, vystříhanými boky a znamínkem na tváři. K tomu napsal, že „po včerejším dni víme, že máme na Slovensku novou top modelku“. Taraba si za svůj příspěvek vysloužil na internetu kritiku od veřejnosti, sama hlava slovenského státu za politické dno označila útok na politika prostřednictvím jeho dětí. Podle slovenské policie byl jeho příspěvek exemplárním případem šikanování přes internet.
  • Absolvoval politologii na Univerzitě Komenského v Bratislavě a vystudoval také Národohospodářskou fakultu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. V letech 2001 až 2003 studoval podnikový management na univerzitě v německém Řezně. V minulosti se věnoval podnikání, v letech 2004 až 2006 zastával funkci vyjednávače pro investiční projekty ve Slovenské agentuře pro rozvoj investicí.
  • Narodil se 13. února 1980. Má pět dětí. Aktivně vystupuje za zpřísnění až zákaz interrupcí. V říjnu 2020 však jako poslanec nehlasoval pro návrh zákona zpřísňující podmínky interrupcí, neboť měl na starosti své dětí, zatímco jeho manželka byla v porodnici.

Tvrdý útok na Čaputovou

Klimatický popírač a konspirátor Huliak, který se ministrem nestane a místo něhož by do vlády měl usednout Taraba, přitom zaútočil na Čaputovou obzvlášť tvrdě. „Nedokážu si představit, jak někdo v dnešní prý demokratické době dokáže takovýmto způsobem pošpinit demokracii,“ říkal o Čaputové.

Tvrdil, že reprezentuje zájmy nevládního sektoru, který je „dlouhodobě přisátý na finance ministerstva životního prostředí, evropské fondy, a podílí se výrazným způsobem na podporování trestné činnosti těchto nevládních organizací“.

Popírač změn klimatu

Podle Čaputové však kandidát, který veřejně schvaluje násilné vypořádání se s názorovými oponenty, zejména z řad ochránců přírody, nemůže být způsobilý vést ministerstvo, jehož součástí je státní ochrana přírody.

„Kandidát, který dlouhodobě neuznává vědecký konsenzus o změně klimatu a žádná skutečná klimatická krize podle něj neexistuje, nemůže vést a reprezentovat resort, jehož hlavním úkolem je ve smyslu zákona právě ochrana přírody a krajiny a klimatického systému Země,“ napsala prezidentská kancelář o Huliakovi.

Huliak: Infantilní důvody Čaputové

Ve slovenské internetové TV OTV Huliak tvrdil, že s ním má paní prezidentka obrovský problém, i proto však jeho vstup do politiky měl smysl a nyní ho pozná „každá domácnost na Slovensku“.  Huliak tvrdil, že důvody Čaputové k jeho odmítnutí byly „infantilní“.

„Proč je Huliak nepohodlný? Tohle musí rezonovat napříč celou slovenskou veřejností (...) Paní prezidentka tím, že mě nejmenovala, způsobila to větší zlo, menší zlo pro ni by bylo moje jmenování, to větší zlo bude následovat nyní,“ hrozí odmítnutý kandidát. Huliak mj. také uváděl, že prezidentský palác neřídí Čaputová a že prezidentka se stala jen bezduchou mluvčí svého partnera, někdejšího ředitele slovenské pobočky Greenpeace Juraje Rizmana.

Bordel v kredenci...

„Je to zdvihnutý prst a maják pro všechny Slováky, že Slovensko ovládl nevládní sektor, který tu měl kdovíjaké plány, krytý paní prezidentkou a jejím úžasným partnerem, panem Rizmanem, na kterého je tolik věcí, že by se z toho dala sepsat kniha,“ tvrdil Huliak.

Odmítal, že by nabádal ke smrti ochránců přírody - podle něj to bylo vytržené z kontextu. V souvislosti s Čaputovou uvedl mj. i to, že má „bordel v kredenci“, jak se říká u nich doma. A stěžoval si na mediální lynč.

SNS, která Huliaka nominovala, je nejmenší stranou v nové koalici, kterou SNS vytvořila s vítězem voleb Směr-sociální demokracie pravděpodobně příštího slovenského premiéra Roberta Fica a se stranou Hlas-sociální demokracie.

Video  Co přineslo Ficovi triumf? Expremiérka Radičová pro Blesk: Proměna, útoky i pevné jádro voličů  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

milan59 ( 25. října 2023 07:55 )

Nojo to ty kritiky nezajímá !! To samé je v české politice bohužel.

milan59 ( 25. října 2023 07:54 )

No v 43 letech mít 5 dětí to mušší bejt MAKAČKA (Tarabovi) Nojo tomu asi vadí,že lidé nešetří matičku přírodu,když odhazují třeba vajgly od cigaret na zem,ale asi taky tleská když se vyrábějí chemické zbraně a rakety,no a kampak při použítí jde ten odpad ?? Nojo politika je pořádná .....

vlasok ( 25. října 2023 00:12 )

Ešte ste zabudli o Tarabovi napísať, že má vyštudovanú prestížnu nemecku univerzitu, hovorí nemecky, francúzsky a anglicky, žiaľ, ani naša prezidentka nedisponovala takým jazykovým vybavením.

vlasok ( 25. října 2023 00:08 )

Len si skúste otvoriť aspoň 1 link a uvidíte , ako sa mizli miliony a miliony , ktoré mali ísť na ochranu prírody, kdesi v kešeni momovládok.

vlasok ( 25. října 2023 00:06 )

Presne, pozrite si na TA3 tému z 24.10. s redaktorom Králom a uvidíte , ako mizli finančné prostriedky, určené na nejaký biotop, v hodnote 16 milionov euro, z toho 7 milionov na mzdy, 1 milion na réžiu, 4 miliony na subdodávateľov, , a iba 400 tisíc na "uvedený projekt", takto si predstavujete "záchranu prírody"?

Zobrazit celou diskusi